Финансовите борси приветстват изгледите Марио Драги да сформира правителствоБившият президент на Европейската централна банка Марио Драги беше поканен от италианския президент Серджо Матарела да сформира ново правителство след оставката на Джузепе Конте като министър-председател през миналата седмица, предаде БНР.

Матарела избра опцията за „техническо“ правителство пред тази за свикване на нови общи избори, което би рискувало да хвърлят Италия в нов политически хаос насред пандемията от коронавирус.След новината за номинацията на Марио Драги за следваща италиански премиер, борсата в Милано отчете силен ръст в сряда от над 2% на фона на колебливото представяне в сряда на останалите водещи европейски борси.

Италианският фондов индекс MIB нарасна с 2,09%, докато обшият европейски индекс Stoxx Europe 600 с едва 0,33%, докато германският индекс DAX се повиши с 0,71%, а френският CAC 40 остана на нивото от края на вчерашната търговия.

Италия е най-тежко засегнатата от Covid пандемията държава в Европейския съюз, с близо 1500 смъртни случая на милион жители. Икономиката на страната се сви с повече от 9% през 2020 г. и се очаква да нарасне с едва 3% през настоящата година.

Предишното правителство подаде оставка, след като коалиционните партии се скараха по въпроса как най-добре да бъдат изразходвани около 200 милиарда евро безвъзмездни средства и нисколихвени заеми от фонда на ЕС за възстановяване от коронавирусната криза.

Очаква се публичният дълг на Италия да достигне до 160% от брутния вътрешен продукт тази година, но програмата за закупуване на активи на ЕЦБ поддържа лихвените проценти в страната на исторически ниски нива, като доходността по 10-годишните италиански облигации се движи около 0,6%.

Ако Марио Драги успее да сформира правителство, той ще трябва да преодолее проклятието на европейските „технически“ правителства, които в голяма степен са склонни да се провалят.

Бившият централен банкер е известен със своята небезсмислена решителност. До момента обаче Драги е по-малко популярен в Италия, отколкото в останалата част на Европа или на финансовите пазари.

Ако успее да сформира правителство, от него може да се очаква да се съсредоточи без никакво забавяне както върху непосредствената криза и управлението на европейските фондове, така и върху дългосрочните структурни реформи, за които той отдавна се застъпва.

Но неговото евентуално премиерство може да има и далечни последици за самия Европейския съюз. Аурата на Драги сама по себе си ще промени баланса на силите сред лидерите на ЕС и може да сложи край на годините на изключително френско-германско влияние. Ако това стане факт, неговото „техническо“ правителство ще успее.