Съдят 21-годишна, шофирала след употреба на 2 вида наркотициСофийска районна прокуратура внесе за разглеждане в съда обвинителен акт срещу обвиняемата Н. В., на 21 г., за това, че управлявала моторно превозно средство, след употреба на наркотични вещества – амфетамин и тетрахидроканабинол, установено по надлежния ред със съдебно-химическа експертиза – престъпление по чл. 343б, ал. 3 от НК, съобщиха от пресцентъра на Прокуратурата. 

На 16.07.2020 г. около 21,45 ч. по ул. „Железни врата“ в гр. София обвиняемата Н. В. управлявала лек автомобил. Тя била спряна за извършване на проверка от полицейски служители при 05 РУ-СДВР, тъй като автомобилът ѝ се движел бавно и с включени аварийни светлини. В хода на проверката Н. В. се държала неадекватно, поради което полицаите докладвали за случая и изчакали пристигането на служители при отдел „Пътна Полиция“-СДВР.На място пристигнали полицейски служители, които тествали Н. В. за употреба на наркотични вещества с техническо средство „Drug Test 5000“, като тестът отчел положителен резултат. За констатираното нарушение на обвиняемата Н. В. бил съставен акт за установяване на административно нарушение и ѝ бил издаден талон за изследване. След това тя била придружена от органите на реда до медицинско заведение, където дала проби за изследване.

В хода на разследването било установено, че Н. В. управлявала моторно превозно средство след употреба на амфетамин и тетрахидроканабинол, които са високорискови наркотични вещества и подлежат на контрол съгласно Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите и са включени в Списък I „Растения и вещества с висока степен на риск за общественото здраве поради вредния ефект от злоупотребата с тях, забранени за приложение в хуманната и ветеринарната медицина“.

Предстои наказателното производство срещу обвиняемата Н. В. да продължи в съда.