Сериозен ръст на туристите в зимните ни курорти, министърът очаква дълъг сезон

50-процентовият спад в резервациите за зимна почивка е преодолян, а ръстът в Банско е впечатляващ, каза министър Николова. Близо 8000 са туристите в курорта само през последната седмица, като половината от тях са от Румъния. Има сериозен ръст и на гостите от Чехия: 

„Имаме резервации, които отиват към 60%. Сезонът се очертава, с оглед метрологични условия, да продължи поне до средата до април. Имаме доста сериозна снежна покривка, имаме и доста гости, които са от балканските страни. За първи път в Банско имаме чешки туристи. От началото на годината имаме посещения от 803-ма чешки туристи. 62 са били за миналата година“.

Мариана Николова заяви, че за да  е докажем като безопасна дестинация, мерките трябва да се спазват и да бъдат дори още по-рестриктивни: 

„Проверките до настоящия момент и във вътрешността на страната, и в курортите, показват, че бизнесът спазва мерките“.

Вицепремиерът и министър на туризма коментира и настояването на хотелиерите влизащите в страната ни чужди туристи да се допускат и с антигенен тест, който е по-бърз и по-евтин: 

За туризма са много важни антигените с тестовете. Обмисля се възможността на граничните пунктове, които имат възможност, за антигенен тест, но това е допълнително решение, което ще обсъжда със здравните власти“.