З асилените проверки за спазването на противоепидемичните мерки в туристическите обекти у нас продължават. А изводът до момента е, че ограниченията се спазват. Това заяви вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова в ефира на NOVA.

„Дали ще бъда с качулка или не, зависи от времето. Но аз ходя като таен клиент и мога да ви уверя, че бизнесът спазва мерките. Правя внезапни посещения, за да съм сигурна, че хората могат да бъдат спокойни, посещавайки тези места“, каза вицепремиерът.

Туристическият бранш против PCR тестовете за чуждестранните гости

Във връзка с отварянето на заведенията на 1 март,

тя не даде категоричен отговор и заяви, че това решение се взима от здравните власти.

Николова добави, че е в постоянен диалог със здравния министър проф. Костадин Ангелов и обясни, че животът и здравето на хората са приоритет.

Николова: Ваксините са надеждата за съживяване на туризма

„Именно той и членовете на щаба са хората, които взимат решение за живота и здравето на хората. При нас мерките са балансирани, но трябва да се гледа и анализът за новите щамове. Бизнесът трябва да работи, въпросът е да има баланс при стриктно спазване на мерките. Хората трябва да са наясно, че трябва да ги спазват, за да можем заедно да излезем от тази ситуация. Каквито и мерки да въведем, ако хората не са наясно, че те трябва да се спазват, то те няма да имат голямо значение. Надявам се броят заболели да не се увеличава и призовавам към дисциплина“, коментира още министърът на туризма. 

Във връзка с PCR тестовете, Николова коментира, че

те са гаранция за това, че в страната влизат хора, които не са болни. 

Турско списание: България: рай точно до Турция

„Това е мнението на проф. Костадин Ангелов. Антигенните тестове са приравнени към PCR и това е една алтернатива за туризма. Те стават много бързо и са много по-евтини“, обясни Николова.

Помощите за бизнеса

„Помощите са зависими от административни правила и процедури. В държавната администрация хората работят в условията на пандемия, но ние правим всичко възможно да разгледаме всички заявления и да разплатим средствата. Във всички случаи държавната администрация трябва да работи така, че хората да получат навременна помощ“, каза министърът на туризма.

БХРА: Хората на първо място, но бизнесът да бъде компенсиран

Ваксинационните паспорти за туристи

„Няма единно решение в Европа по отношение на ваксинационните паспорти. Разбира се ваксинацията е в голяма помощ на туризма, защото тя дава едно спокойствие. Това обаче е доброволен акт и ние не можем да задължим хората. Аз бих препоръчала на хората от бранша да го направят. На този етап няма решение влизането в страната да бъде позволен само за ваксинирани срещу COVID-19. Има опция лицата, които са ваксинирани, да се следят с регистър, за да има спокойствие за туристите, които влизат в България“, подчерта тя.