Как да повишим имунитета си през зимата?Специалисти препоръчват лечебни процедури с минерална вода през студените месеци

Във втора част на интервюто продължаваме да дискутираме така актуалната тема за засилване на имунитета през зимата. Вижте какво съветват лекарите – специалисти по физикална и рехабилитационна медицина за по-добър тонус и отлично здраве през студените месеци.Д-р Светлозар Димитров е специалист по физикална и рехабилитационна медицина с над 20 годишен стаж в областта. Работи като Главен лекар на медикъл СПА центровете в термален комплекс Аквахаус Термал&Бийч и Хотел Азалия Балнео&СПА в курорта Св. св. Константин и Елена.

– Д-р Димитров, зимният сезон и студеното време са факт, а с тях и увеличеният риск от настинки и грип. Късно ли е да подсилим имунната си система през студените зимни дни?

– Повишаването на локалния и общия имунитет е постоянен процес, съобразен със специфичните характеристики на конкретния сезон. В тази връзка не е късно да подсилим имунната си система през студените зимни дни. Напротив, закалително-профилактичните балнеолечебни процедури са препоръчителни, не само в топлите летни месеци, но и през зимния период. В курорта Св. св. Константин и Елена такива процедури могат да се правят в Термален комплекс „Аквахаус Термал&Бийч“, който работи и през зимата.

– Какво бихте препоръчали да правим за повишаване на имунитета?

– Засилването на имунитета е процес, основан на съчетанието на различни фактори. На първо място здравословното и рационално хранене. То трябва да е съобразено с индивидуалните особености на всеки организъм и да доставя необходимия баланс от белтъчини, въглехидрати, мазнини, както и витамини, микроелементи и минерали, които са жизнено необходими за силен имунитет. Като втори фактор в укрепването на имунитета са оптималното движение и здравословният спорт. Те спомагат за доброто функциониране на дихателната и сърдечно-съдовата система, и опорно-двигателния апарат, повишават микроциркулацията на кръвта, която доставя кислород и хранителни вещества на тъканите и органите, и така повишава локалният имунитет. Не на последно място балнеолечебните фактори на минералната вода също водят до повишаване на имунитета.

– Какви са лечебните показатели на минералната вода в курорта Св. св. Константин и Елена и какви терапии с термална вода са препоръчителни през зимния сезон?

Минералната вода в курорта Св. св. Константин и Елена е много подходяща за приложение в различни лечебно-профилактични процедури. В термален комплекс Аквахаус Термал &Бийч минералната вода се използва за външно приложение под формата на минерални басейни с различни температури на водата, водни съоръжения със струи за подводен масаж, джакузи, терапевтични басейни с температура 38-40°C, минерални вани, тангентор. Медикъл СПА центърът на комплекса предлага и различни лечебни програми, подходящи за приложение както през летния, така и през зимния сезон. След преглед от лекар-специалист по физикална и рехабилитационна медицина се назначава индивидуална програма. Включените терапии съчетават лечебно-профилактичните свойствана минералната вода с калолечение, терапии с поморийска луга, прилагат се същп електролечение, кинезитерапия.

За профилактика и лечение на заболявания на опорно-двигателния апарат и периферната нервна система препоръчвам провеждането на 7-дневна Лечебна програма в Термален комплекс „Акаваус“. Тя има противовъзпалителното въздействие, намалява мускулните спазми и болката, което води до увеличаване обема на движение на ставите и функционално възстановяване на ставно-мускулния апарат. Съчетаването на баленолечението с лечебна минерална вода и калолечението с лиманна кал има хондропротективно действие и се постига положителен ефект върху опорно-двигателния апарат.

– Какво мислите за алтернативните методи на лечение – използването на горещи вани с минерална вода, лечебни масажи, редовното посещение на сауни и солна стая?

– Използването им има своето важно място за общо укрепване и закаляване на човешкия организъм. Освен тези методи, в Термалната зона на комплекс Аквахаус Термал &Бийч предлагаме и билкова сауна, хамам с влажна топлина и парна баня. Комплексното им използване е от голямо значение за укрепването на имунитета, особено през студените месеци. Важно е правилното дозиране на различните термални процедури, отчитайки индивидуалните характеристики на всеки организъм.

За повече информация:

AQUAHOUSE Thermal & Beach, к. к. Св. св. Константин и Елена, гр. Варна

www.aquahouse.bg

https://www.facebook.com/AquahouseThermal/

https://www.instagram.com/aquahousethermal/