Доказано: Инсулинът може да се съхранява дълго и при високи температуриЗа пръв път научно изследване доказа, че инсулинът може да се съхранява четири седмици при високи температури, без това да пречи на действието му, предаде Франс прес.Проучването е осъществено от НПО „Лекари без граници“ в сътрудничество с университета в Женева.

Екипът на Филипа Бул установи, че флакон с инсулин, след като бъде отворен, може да бъде съхранен без използването на хладилник при температури достигащи до 37 градуса Целзий в продължение на 4 седмици, без да губи ефикасността си.

Диабетът от тип А, който се характеризира с високи нива на кръвната захар, може да има тежки последствия /кома, слепота, ампутация на крайниците, смърт/. Това заболяване принуждава диабетиците да си инжектират всеки ден неколкократни дози с инсулин.

За да бъде запазен, препаратът трябва да бъде съхраняван при ниски температури. При по-високи той образува люспи, които не са течни и не могат да бъдат инжектирани, съобщи БТА.

„Съществуващите официални фармацевтични протоколи препоръчват инсулинът да се съхранява при температури между 2 и 8 градуса Целзий до отварянето им. След това, те могат да бъдат държани до четири седмици при температура от 25 градуса“, припомня Филипа Бул.

Но това поставя сериозни проблеми, като например в лагерите за бежанци, където температурите са значително по-високи и семействата не разполагат с хладилници.

В много страни диабетиците са принудени да ходят до болницата, за да получат инжекцията си с инсулин. Това пречи на работата им или ги кара да преодоляват големи разстояния.

Проучването на международния екип се съсредоточило върху това колко дълго може да бъде съхраняван инсулинът, без той да изгуби свойствата си. Експертите възпроизвели в лабораторни условия температурата на бежанския лагер Дагахали в северната част на Кения, която варира от 25 градуса Целзий през нощта до 37 градуса през деня.

При тестовете, направени с флакони, съхранявани при тези температури и други, съхранявани на студено, не били открити разлики. „Това откритие ще позволи на много пациенти с диабет от бедните страни, да не трябва да посещават болница всеки ден“, изтъква Филипа Бул.