„Февруари и март са рискови месеци от епидемична гледна точка… Виждате каква е ситуацията в целия свят… Няма как обаче от друга страна да спрем да живеем, да учим, да се движим. Образованието е това, за което си заслужава да поемем разумен риск. Ако, разбира се, ситуацията се влоши, ще се предприемат мерки за затягане. Министърът на здравеопазването каза кои са праговите стойности –  200 на 100 000 души, което значи 14 хиляди общо за страната на двуседмична база“, заяви на брифинг образователният министър Красимир Вълчев.

„Възможно е малките ученици да се върнат вкъщи, за сега нямаме условия за това… По-големият риск е свързан с мутациите на щама. Ситуацията за съжаление остава непредвидима… Мотивацията на учениците да учат в електронна среда отслабва“, допълни той

По думите на министъра 24% от учителите са пожелали да се ваксинират, това е към 22 500 души, плюс непедагогически персонал. „2400 са карантинираните деца и ученици. От тях 1700 са ученици, другите са деца от детските градини“, посочи той.

На въпрос как ще се навакса материалът, Вълчев посочи, че учениците, които са натрупали допълнително дефицити имат допълнителни занимания. „Всеки един учител ще положи усилия, в електронна среда също може да се навакса“, уточни Вълчев.

„Добрата новина е, че в 1 и 4 клас имаме не по-малко обучение в класната стая от предходни години, когато имаше екскурзии, 2-3 седмици грипни ваканции, влошена метеорологична обстановка. Имаме 3-4 седмици електронно учене в начален етап. Няма изоставане в тези класове. При 5 и 12 клас учителите ще имат доста работа, за да компенсират“, каза още той.

„Не възнамеряваме учебната година да започне по-рано. Няма голяма разлика между 10 и 15 септември, не възнамерявам да предлагам промяна в Закона за училищното и предучилищното образование“, посочи той.

Кои ученици се връщат в класните стаи днес

COVID-19: Лек спад на новите случаи, починали