П олската икона на антикомунистическата борба Лех Валенса в четвъртък номинира руския опозиционер Алексей Навални за Нобелова награда за мир за неговата смелост да разкрива корупцията и да защитава политическия плурализъм, съобщава „Фокус”.

Самият Валенса печели наградата през 1983 г. за ръководството си на работническото движение „Солидарност”, донесло мирния край на комунизма в Полша, където по-късно става първият демократично избран президент.

Руски съд осъди на 3,5 г. затвор Алексей Навални

Секретарят на Валенса Марек Качмар каза пред „Франс прес”, че номинацията е станала с писмо, изпратено до Нобеловия комитет в четвъртък.

Това се случва само дни след като критикът на руския президент Владимир Путин беше осъден на близо три години затвор, а неговите привърженици излязоха по улиците на Москва и други руски градове в знак на протест.

Хиляди арестувани в Русия, България осъди

Навални ще бъде въдворен в трудова колония за нарушаване на условията на условна присъда от 2014 г. по обвинения в присвояване, за които твърди, че са претекст да му бъде затворена устата.

Валенса нарече Навални „герой” и каза, че ако може да говори с него, ще каже на 44-годишния блогър да последва примера му от комунистическата епоха и да се бори със системата.

„Чувствах, че не хората бяха виновни, а системата, която позволява лошо поведение от страна на лидерите. И това е нещо, което можете да видите в Русия”, смята Валенса.

Полската демократична икона заяви, че Навални се бори срещу тоталитаризма от името на демократичните идеали, основните човешки права и свободи и върховенството на закона.

Присъдата срещу Навални, който се върна от Германия след като беше отровен, въпреки че знаеше, че ще го съдят, доведе до протести в Русия. В отговор властите задържаха хиляди демонстранти. Към много от тях не са предявени обвинения и близките им не са уведомени. Днес пред редица затвори в страната се извиха опашки от роднини и приятели на арестуваните.