В ърховният представител на Европейския съюз по външните въпроси и политиката за сигурност Хосеп Борел коментира в статия, че е време да се говори с Русия, вместо да се обсъждат отношенията с нея, съобщава „Фокус“.

„Днес пътувам до Москва. За последен път Върховен представител на ЕС посети Русия преди четири години. Основната цел на моето посещение е да обсъдим проблемите, които предизвикват загриженост, свързани с мястото и ролята на Русия в Европа и нейния по-широк международен ангажимент”, заявява Борел.

„Отношенията между ЕС и Русия се влошават през последното десетилетие и особено след незаконната анексия на Крим и Севастопол през 2014 г., те са белязани от липса на доверие. Днес ние по принцип гледаме един на друг като на съперници и състезатели, а не като на партньори.

Имаме сериозни разногласия по отношение на конфликтите в непосредственото ни съседство, от Украйна и Беларус до Либия и Сирия, както и по отношение на правата на човека и основните свободи. Отравянето на Алексей Навални, арестуването му и последващо осъждане и арестуването на хиляди демонстранти през последните дни са болезнени напомняния за свиващото се пространство за опозицията, гражданското общество и независимите гласове в страната. Действията на Русия през последните години не съответстват на нейните ангажименти нито като член на Съвета на Европа, нито като държава участник в ОССЕ. Нека помним, че тези институции са в основата на сътрудничеството, мира и сигурността в Европа.

Валенса номинира Навални за Нобелова награда за мир

Трябва да проведем откровена размяна на мнения с Русия относно състоянието на нашите отношения. Смисълът на дипломацията е именно да се ангажира, да предава съобщения и да се опитва да намери общ език. Дипломацията е от съществено значение, когато нещата са лоши. Нашите канали за комуникация трябва винаги да бъдат отворени. Ние обаче говорихме повече за – или дори за миналото – един за друг, отколкото помежду си. Това само поддържа недоверието и не допринася много за преодоляването на предстоящите предизвикателства.

Трябва да сме наясно с нашите притеснения. В същото време трябва да признаем, че сме тясно свързани с най-големия си съсед, не само в исторически или географски план. Европейският съюз все още е първият търговски партньор на Русия и най-големият източник на преки чуждестранни инвестиции. Руските студенти са най-големите бенефициенти на университетския обмен по програма „Еразъм +“, а Русия е държавата, в която се издават най-много шенгенски визи. Нашите връзки остават взаимно важни.

Следователно трябва да следваме многостранен подход, както е отразено в набора от ръководни принципи, договорени от ЕС за отношенията му с Русия. Това ще бъде референтната рамка за посещението ми в Москва. Тя включва селективен ангажимент по въпроси в интерес на ЕС, както и обхващане и подкрепа на руското гражданско общество. Това е нещо, което не може да се направи чрез видеоконференция.

Въпреки всичко това има въпроси, по които можем да работим заедно и когато го направим, можем да постигнем резултати. Най-добрият пример е Съвместният всеобхватен план за действие – сделката за Иран, която все още е един от крайъгълните камъни на глобалната архитектура за неразпространение на ядреното оръжие. Много регионални кризи биха се възползвали от по-тясното разбиране и съвместните усилия на ЕС и Русия.

Германия обмисля да произвежда „Спутник V“

Глобалните предизвикателства на нашето време изискват глобални решения, започвайки с пандемията от COVID-19. Имаме нужда от повече сътрудничество, прозрачност и обмен на информация, не от по-малко. Трябва да се борим с дезинформацията, която в този конкретен случай е особено вредна и може да изложи живота на хората на риск. Виждали сме дейности в тази област, идващи от Русия.

Искаме да се ангажираме по-нататък с Русия по климатичните предизвикателства. Само като се възползваме от възможностите за справедлив преход за всички, можем да защитим просперитета, като същевременно спасим планетата.

И накрая, трябва да се справим с новите заплахи и възможности, възникващи в цифровата сфера и киберпространството. В близкото минало сме били свидетели на много кибератаки, които са станали симптоматика за новите съперничества. От страна на ЕС сме наясно с нашия ангажимент да разрешаваме международните спорове в киберпространството с мирни средства. Но това не означава, че не реагираме. Въведохме санкции срещу извършители на злонамерени дейности и няма да се въздържаме да продължим да го правим, ако е необходимо.

В съответствие с Заключителния акт от Хелзинки, стабилността в Европа трябва да се основава на сътрудничество, зачитане на териториалната цялост и суверенитет на нациите, и зачитане на правата на човека и основните свободи. Участието в диалог не означава, че се връщаме към „обичайния бизнес“, но трябва да намерим области на разбиране, за да възстановим постепенно доверието.

Ще информирам лидерите на ЕС за резултата от моето посещение в предстоящ стратегически дебат за отношенията между ЕС и Русия. Остава решаващо да се гарантира ясна посока и единство в ангажимента ни с Русия.

Още през 90-те години на миналия век ние мечтаехме за различна Европа, всички работещи заедно за справяне с глобалните предизвикателства. През 2021 г. тези мечти за съжаление не съвпадат с реалността. Въпреки това те трябва да продължат да ни вдъхновяват и ние да се ангажираме с тяхното осъществяване”, завършва Борел.