Рудолф Кипта: Дигитализация, автоматизация и по-зелен бизнес са обещаваща визия за бъдещетоВярвам, че всяко забавяне на икономическото развитие през тази година няма да е така драматично, както беше през 2020

– Г-н Кипта, работите в България вече повече от три години. Как избрахте нашата страна и кое най-много ви харесва от нашата история, култура и бит?– Да, живея и работя в България вече 3 години и половина, а чувството е, сякаш дойдох вчера. KBC Груп придоби голяма финансова институция, включително лизинговата компания. Покани ме да поема водеща роля в трансформацията й в нова, модерна и водеща лизингова компания в България.

Честно да си призная, не знаех много за България, освен колко хубаво е вашето Черноморие в очите на чехите. Когато пристигнахме, се убедихме, че България наистина е възхитителна страна и че трябва да я опознаем, да видим всички красиви места. Обожаваме българската култура и най-вече малките населени места, исторически забележителности и, разбира се, вкусната храна. Мястото, където се чувстваме като вкъщи, определено е Родопите.

– Как оценявате изминаващата година за ОББ Интерлийз и беше ли повлияна от кризата с Covid-19?

– 2020 г. беше голямо изпитание от гледна точка на бизнеса. Започнахме годината с голяма преднина в продажбите през първите 2-3 месеца и после

имахме чувството, че паднахме от много високо.

В началото на пандемията се сблъскахме с намалените нива в новия бизнес, стреса и неяснотата за бъдещето. За наше голямо щастие ситуацията се нормализира сравнително бързо.

2020 г. беше много успешна за нас в сравнение с 2019. Успяхме да докажем нашата гъвкавост и стабилност на бизнеса ни. През март 2020 цялата компания премина в режим на работа от вкъщи, високото качество на обслужване на нашите клиенти остана същото. Нито нашите служители, нито нашите клиенти усетиха промяна в нивото на нашето обслужване.

Имахме късмета, че внедрихме нови дигитални платформи в началото на 2020 г. Напълно иновативни решения, които са абсолютни постижения във време на пандемия. Вторият акцент е възможността за дигитално и

отдалечено подписване на договори

за лизинг. Клиентите могат да подписват договори през мобилно приложение, не е необходимо да има физически контакт между нас и клиентите ни. И отново да кажа – във времена на физически ограничения, това наистина е голямо постижение.

– През 2020 г. ОББ Интерлийз стартира предлагането на лизингово финансиране с гаранция по програма COSME, какво още бихте разказали за този проект?

– Изключително съм щастлив, че се присъединихме към ОББ в предлагането на продукти, подкрепени с финансиране от ЕС. ОББ има дълъг и успешен опит в изпълнение на европейските програми в подкрепа на местния бизнес.

Програмата COSME дава възможност на ОББ Интерлийз да

използва 100 милиона лева по гаранционното споразумение

и да работим с предприемачи, които иначе не бихме могли да бъдем в състояние да финансираме поради присъщо по-високия риск при такива сделки.

В съответствие със стратегията за устойчивост на KBC Груп решихме да подкрепим продажбите на електрически и хибридни автомобили и оборудване за възобновяема енергия, които са от голямо значение от гледна точка на Европейската зелена сделка.

Този инструмент ще ни позволи да обърнем внимание и на новостартиращи компании, които обикновено трудно получават каквото и да е финансиране, въпреки че са изключително важни за бъдещето на българската икономика.

И накрая, но не по-малко важно е, че вече предлагаме продукти с параметри, които обикновено са извън нашите стандартни продукти като например по-дълъг лизингов срок или по-ниски първоначални вноски.

– Какви лизингови продукти предлагате за вашите клиенти?

– ОББ Интерлийз като част от КБС Груп е винаги ангажирана да доставя решения за лизинг , свързани с така наречения ‘‘добър потребителски опит“.

Наред с добре познатият и типичен финансов лизинг по отношение на финансирането на всичко, от личните автомобили, тежките автомобили, машините и оборудването, ние обръщаме

специално внимание на оперативния лизинг с допълнителни услуги.

Това е добре познат продукт на всички международни компании, които оперират на европейският пазар, но ние искаме да улесним разпространението му и в България – на местни компании или по-малки клиенти. Предлагаме напълно улеснена програма за автомобили и продуктът е фокусиран главно върху крайния клиент, най-вече частни лица (топ мениджъри), които нямат време да се грижат за автомобилите си, които трябва да се фокусират върху собствения си бизнес, а не да се занимават със сменяне на гуми, техническа поддръжка и други.

Бих искал да подчертая и специалните продукти за селскостопанските компании и фермерите, където в комбинация с COSME гарантираме, че можем да предложим атрактивната структура на финансиране.

– Разкажете нещо повече за Зелената сделка, за въздействието й върху индустрията и вашата компания?

– КВС Груп участва в подкрепа на Зелената сделка и дори има главна роля в нея. Целите за намаляване на емисиите на въглеродния диоксид са за 2030 г., което може да изглежда далеч, но трябва да започнем сега, за да успеем. Промяната е голяма и засяга почти цялата икономика.

В нашата индустрия всеки говори за електрическите автомобили, но не става въпрос само за тях. Ние финансираме нуждите за целия транспортен и строителен сектор, селското стопанство и други.

Всяка мръсна технология ще бъде заменена с нова

технология и рано или късно ще има нужда от финансиране. Трябва да знаете новите тенденции, новите технологии и вашите продукти и услуги ще трябва да се впишат. Също така начинът, по които ще осигурите финансиране, трябва да е от значение за време напред. Без дигитализиране и автоматизация фирмите не биха могли да оцелеят или ще загубят позициите си на пазара. Нашата компания започна няколко инициативи, но по важното е да знаете каква е вашата цел на пазара, как би изглеждал пазарът и каква роля искате да играете там. Ако имате вътрешно споразумение за дългосрочната стратегия, можете да започнете с изпълнението й. И ние сме точно там. Сигурен съм, че ще превърнем нашата визия в обещаващо бъдеще.

– Какъв е фокусът на услугите, които предлагате в момента, и към какво се стремите в краткосрочен и дългосрочен аспект?

– Фокусът в момента е да имаме бързина и удобство в обслужването на клиентите. Дигитализацията и автоматизацията ще продължи в следващите години, защото е единственият начин да задържим атрактивността на лизинговите продукти за нашите клиенти. Ние бихме искали да постигнем клиентите сами да си избират колата, камиона, селскостопанската машина, а останалото да е дигитално завършено. Не искаме да притесняваме нашите клиенти да ни изпращат информация, която вече имаме в нашите база данни или е достъпна в работната ни мрежа. Работим усилено и вярваме, че стъпка по стъпка въвеждаме функции, които ни позволяват да ускорим процеса и

да спестим времето и усилията на нашите клиенти.

– Как виждате 2021?

– Ако трябва да бъда честен – аз също не знам. Лично аз съм голям оптимист, защото ваксините срещу ковид са вече факт, започна ваксинирането и се вижда светлина в тунела.

Аз вярвам, че всяко забавяне на икономическото развитие няма да е така драматично, както беше в 2020 г., и възстановяването ще дойде скоро, след като оптимизмът в обществото надделее. Добре подготвените компании ще имат предимство пред останалите в по-трудни времена. Виждам много компании, които се управляват много по-добре в по-лоши времена отколкото в миналото, и не очаквам драматично развитие през следващите месеци.

Нашата компания е подготвена за всякакъв сценарии и ще подкрепи нашите клиенти в каквато и ситуация да се озоват.