„Както обикновено „крадецът вика дръжте крадеца“ и все някой му е виновен на това президентство“. Това заяви премиерът Бойко Борисов в рамките на днешното правителствено заседание, съобщават от пресслужбата на Министерски съвет. 

Двама в МВР с обвинения след сигнала на ОЛАФ

Премиерът изиска от министъра на вътрешните работи Христо Терзийски да докладва по казуса с разследването на OLAF за подготовката на процедурата по обществената поръчка и промяната на заложените в споразумението с ЕК критерии за доставка на високопроходими автомобили.

Министър Терзийски напомни, че лично премиерът Борисов в предишния му мандат успя да договори с тогавашния председател на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер 160 милиона евро за България във връзка с миграционния натиск и охраната на външната граница на Европейския съюз. 

ОЛАФ разследва Фронтекс

„При договарянето на проектите с експертите от Европейската комисия се стигна до договореност да бъдат закупени високопроходими автомобили за нуждите на националната полиция. Средствата беше логично да се разходват по най-добрия начин и в пълен обем“, отбеляза министърът на вътрешните работи и добави, че за целта са били сформирани експертни съвети, които да разработят техническите спецификации за автомобили от най-висок клас.

ОЛАФ потвърди: Миню Стайков е извършвал измами по европейски програми

„По време на управлението на служебното правителство бяха избрани изпълнителите на съответните договори“, напомни още министър Терзийски и изрази недоумение какво е наложило да се изберат не толкова качествени автомобили. „Нито първото, нито второто, нито третото Ви правителство или член на някое от тези правителства има вина за тази ситуация“, категоричен беше Терзийски и изрази надежда, че след като има доклад, изпратен до прокуратурата и има образувано досъдебно производство, ще се установят виновните лица за тази ситуация.

„Месец служебно правителство, над 100 тира с цигари контрабандно са влезли за този един месец. И веднага с идването на третото ни правителство е спряна контрабандата. Смятайте колко пари са и къде са отишли“, отбеляза премиерът Борисов. 

„Вече си обяснявам защо толкова много искаха да има служебно правителство“, добави още министър-председателят, напомняйки и направеното за месец по отношение на самолетите.

Междувременно по време на правителственото заседание днес стана ясно, че ще бъдат отпуснати 15 милиона лева за предотвратяване на последици от бедствията.

„Отпускаме близо 15 милиона лева за предотвратяване на последствия от бедствия, но опитът и практиката показаха, че трябва да се осигури превенция. Затова очаквам от регионалното министерство да се въведе нова система, при която датчици, поставени на критични места, сигнализират за срутищни процеси в страната“. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на редовното заседание на правителството, на което по искане на Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане на нуждаещи се общини бяха осигурени 14 498 262 лв. за предотвратяване и овладяване на последиците от бедствия.

Премиерът Борисов отбеляза, че е възложил на Министерството на регионалното развитие и благоустройството да предприеме необходимите действия за въвеждането на системата, с която ще се намали рискът от инциденти, навреме ще се затварят пътища и в аванс ще се извършат дейности като обрушване и поставяне на надеждни мрежи.

„Със системата могат да се поставят датчици във всички такива критични места, а те са хиляди в България – и в Родопите, и в Рила, в Пирин, Стара планина. Навсякъде скатовете са огромни“, каза Борисов.

Премиерът изиска от министъра на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова максимално бързо да се действа по този проект.

„На 15, на 30, на 40 места да сложим датчици, пак намаляват риска и има превенция по темата“, категоричен бе министър-председателят Борисов.

Министър Аврамова докладва, че в момента се проверява приложимостта точно на изисканите от премиера контролно-измервателни системи специално за срутищни процеси.

В момента МРРБ изпълнява проект за монтаж на контролно-измервателни системи на 26 свлачища в цялата страна.

В рамките на правителственото заседание пет общини са получили финансова помощ за справяне с последиците от бедствия. От общата сума в размер на 14 498 262 лв. на община Благоевград са осигурени 4 770 033 лв. за укрепване на пътя Бистрица – летовище „Бодрост“ (местност Картала).

Кметът на Благоевград Румен Томов изрази благодарност към премиера за бързата реакция на правителството за решаването на проблема.

Втората община, която е получила подкрепа от 3 824 422 лв., е Гърмен. От средствата 1 615 447 лв. са за възстановяване и изграждане на геозащитни съоръжения и водостоци за отвеждане на поройни води през масиви на село Рибново; 547 037 лв. са за възстановяване на сграда в село Скребатно; 1 260 808 лв. са предназначени за корекция на коритото на река Върбица в участъка на село Дъбница чрез изграждането на подпорни стени и мост; 300 900 лв. са за корекция на дере в село Дебрен и 100 230 лв. – за корекция на дере в село Гърмен.

Зам.кметът на община Гърмен Владимир Донков е отбелязал, че е огромна подкрепата на правителството, благодарение на която се подпомагат не само училища, но и се решават сериозни проблеми с деретата. „И занапред бъдете все така отзивчиви, отговарящи на жителите на цяла България“, е добавил кметът на село Рибново Мустафа Иса. Кметът на село Дъбница Синем

Бекирова също е изказала благодарност към премиера Борисов за финансовата помощ за селото във връзка с корекция на коритото на реката. За проблема Бекирова е информирала министър-председателя Борисов в средата на януари, когато премиерът посети основното училище в селото, за чийто нов корпус правителството осигури над 200 000 лева, се напомня в прессъобщението.

За община Ардино правителството е отпуснало 117 378 лв., с които аварийно ще бъде извършено укрепване на скат в село Падина. Други 130 489 лв. са осигурени на Столична община за възстановяване на средства за извършени спешни аварийно-спасителни и неотложно възстановителни работи в район „Нови Искър“, район „Надежда 4“ и район „Връбница“. А 55 940 лв. са били отпуснати на община Своге за неотложни възстановителни работи на пешеходна пасарелка за махала Струлница в село Искрец.

„Община Своге е трудна община, затова е важно да работим заедно. Днес е вторият случай, първият беше с почистването на отпадъците от язовира, в който показахме, че държавата и общините могат да работят перфектно и в синхрон“, акцентира  заместник-кметът на Своге Валентин Михайлов.

Той добави, че правителството показва, че бързо подадената ръка в даден момент и взимането на превантивни мерки върши повече работа отколкото след това да се работи по отстраняване на щети.

В хода на заседанието на правителството днес по бюджета на Министерството на регионалното развитие и благоустройството за Агенция „Пътна инфраструктура“ са били отпуснати 1 500 000 лв. за отстраняване на щети по републиканската пътна мрежа в градовете Благоевград, Бургас, Велико Търново, Видин, Враца, Кърджали, Кюстендил, Монтана, Перник, Смолян, Стара Загора и София.

По бюджета на Министерството на земеделието, храните и горите за Изпълнителна агенция „Борба с градушките“ са били осигурени 4 100 000 лв. за доставка на противоградови ракети за провеждане на активния сезон по противоградова защита през 2021 г.