Президентът на Италия ще се срещне с Марио Драги за съставяне на нов кабинет

Приключиха четиридневните консултации на председателя на Камарата на депутатите Роберто Фико натоварен от президента на страната Серджо Матарела с проучвателен мандат на мнозинството. Фико установи , че няма единство в мнозинството. Въз основа на това, държавният глава реши да има правителство от висок ранг.

Президентът Матарела обясни, че поради сложната здравна, социална и икономическа ситуация не може да има предсрочен вот. Затова, трябва да се създаде ново правителство от висок ранг и призова към отговорно отношение политическите сили в парламента. Той ще възложи съставянето на ново правителство  на високопоставено лице, което може да е подобно на технически кабинет. Първият ход на държавният глава за това е среща по обед в сряда с бившия председател на Европейската Централна Банка  Марио Драги – име, което отдавна се спряга за премиер. 

Стигна се до тази ситуация, след като досегашното мнозинство  от „Пет звезди”, Демократическата партия, „Свободни и равни”и групата на европеистите не намери единомислие  със своя компонент „Италия вива” на Матео Ренци. От партията казват, че им отхвърлили важни предложения, останалите твърдят същото за себе. Наблюдатели както и от „Форца Италия” смятат, че Ренци с 2 до 3% електорат създаде не само криза, но и  хаос.