Отрицателен тест за COVID-19 за пътуване до Чехия от 5 февруари

Влизащите в Чехия трябва да предоставят негативен антигенен или PCR тест за COVID-19, направен не повече от 48 часа преди пътуването. Това съобщи МВнР.

Пет дни след пристигането си в страната гражданите следва да си направят отново PCR тест и да го представят на местната хигиенно-епидемична служба, като до тогава те са длъжни да се самоизолират. Те трябва да носят хирургична или предпазна маска стандарт FFP2 10 дни след пристигането.

Пристигащите в Чехия е необходимо предварително да изпратят електронен формуляр на пътуващия (Public Health Passenger Locator Form).

Продължават да важат изключенията от горните правила за международния транспорт, за транзитно преминаващите през територията на Чехия пътници, както и за трансграничните работници.

Остава да важи правилото, че пътуванията до Чешката република са възможни само в неотложни случаи, като вече разрешеният престой при такива пътувания е до 12 часа.

При нужда от съдействие българските граждани в Чехия могат да се обръщат към българското дипломатическо представителство в Прага на следните телефонни номера: +420 222 212 011; +420 222 211 258, както и на дежурен телефон в извънработно време: +420 774 790 991. Сигнали може да се подават и на имейл адреса на посолството: Embassy.Prague@mfa.bg

Деница Раданова

Деница обича да пише за това което я вълнува и да споделя живота си в социалните мрежи.