Възстановено е движението по АМ „Струма“ след верижната катастрофа край Сандански

Възстановено е движението по АМ „Струма“ в района на Ново Делчево в посока София, където по-рано тази сутрин стана верижна катастрофа със седем автомобила, заради гъста мъгла в този участък, съобщи Агенция „Пътна инфраструктура“.

Освен мъглата, вероятно и несъобразена с пътните условия скорост, са довели до верижната катастрофа в района на санданското село Ново Делчево.

Четирима са пострадалите, които са настанени в болнични заведения без опасност за живота. 

Платното на магистралата в посока София остава затворено, като обходният маршрут е през Сандански. 

Сигналът за верижната катастрофа е подаден в 8 часа сутринта. Заради гъстата мъгла верижно са се ударили седем леки автомобила и два микробуса. 

Полицейски и пожарни екипи, както и линейки, пристигат на мястото на инцидента. Четирима са пострадалите при катастрофата – три жени и един мъж, които са  транспортирани към Петрич и Сандански. Един от ранените е в по-тежко състояние, но без пряка опасност за живота. 

Движението от граничния пункт „Кулата“ до мястото на катастрофата е било спряно, като полицията е организирала изтеглянето на  натрупалите се автомобили в обратна посока. 

Осигурен е обходен маршрут през Ново Делчево и Сандански. В момента на място  работят разследващите органи, които не се ангажират с прогноза кога ще бъдат изтеглени катастрофиралите автомобили и ще  бъде отворено за движение платното на магистрала Струма към София. 

Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов потвърди, че няма опасност за живота на ранените: „Те са с леки травми, които се нуждаят от травматологично лечение“. 

От Пътната агенция съобщиха за „Хоризонт“, че на електронните табла в този участък на магистралата е имало информация за гъста мъгла и предупреждение за намаляване на скоростта, подадена от контролния център, намиращ се в сградата на областно пътно управление. 

В този район на 5 февруари 2021 г. стана тежък пътен инцидент, при който отново заради гъста мъгла се удариха близо 30 коли и камиони, над десет бяха ранените, а един човек загина в опит да предупреди останалите участници в движението за верижната катастрофа.