Melvin Capital отчете загуба от 53% за Януари

Клиент на Melvin Capital твърди, че фирмата „масово е рискувала“ инвестиционното си портфолио след противоречието, свързано с продажбите на дребно на GameStop акции.

Melvin Capital стартира 2021 г. с активи в размер на 12,5 милиарда долара, преди инвеститорите на дребно от Reddit да накарат компанията да загуби милиарди при търгуването на дребно с акции на GameStop.

Според доклад на Wall Street Journal – хедж фондът има малко над 8 милиарда долара активи в края на януари, което включва инвестиция от 2,75 милиарда долара от Citadel и Point72 Asset Management, по-рано този месец. Според хора, запознати с фирмата, това представлява 53% загуба.

В доклада клиент твърди, че Melvin Capital е поел голям риск с  инвестиционното си портфолио след противоречието, свързано с къси продажби на акции на GameStop. Хедж фирмата, както и Citron Capital – друга фирма, участвала в търгуването на дребно – съобщиха, че са затворили позициите си в GameStop миналата седмица.

Дребните инвеститори, очевидно откъснати от финансовите инструменти, предоставени на големите хедж фондове, породиха твърдения за манипулация на пазара.

Американската комисия по ценни книжа и борси обяви в петък, че „внимателно ще преглежда действията, предприети от регулирани субекти“, предполага се, във връзка със ситуацията около Melvin Capital, Robinhood и потенциално инвеститорите на дребно от WallStreetBets. Освен това Robinhood Markets Inc. е изправен пред двe съдебни дела във федерални съдилища в Илинойс и Ню Йорк.

Цената на акциите на GameStop беше $ 325, когато пазарите затвориха в петък, като се увеличиха с 67% през предходните 36 часа.