Радев, БСП и правото да се произнесеш първи



На първи февруари Румен Радев обяви сам кандидатурата си за втори президентски мандат. И всички наблюдатели вкупом коментираха, че без подкрепата на БСП тази работа няма как да стигне до победен финал.



Дотук добре, но в политиката две и две почти никога не правят четири. Защото, откакто президентът обяви, че ще се кандидатира за втори мандат, не остана телевизия, радио или сайт, по който политолози, социолози и друг тип наблюдатели да не гадаят, предполагат и спекулират ще получи ли Радев подкрепа от БСП.

Което означава, че нищо в този сюжет не е такова, каквото изглежда на пръв поглед. Какво направи всъщност Радев? Обяви, че ще се кандидатира пак, а след това поясни, че социалистите, които са издигнали кандидатурата му през 2016 г., имат право да се произнесат първи.

Остава впечатлението, че Радев действа от позицията “вие трябва да се съобразявате с мен, мога да намеря подкрепа и от друга посока”.

Добре, но в политиката си има правила и процедури, има и принципи като консултации и дебат за търсене на общи решения. Което май не е от любимите действия на президента.