Проф. Галунов: БСП няма да се откаже от Радев, ГЕРБ да не бавят своя вариант

С този ход Румен Радев се опитва да продължи да поддържа високия си рейтинг. Този ход беше насочен и срещу не много ясна процедура за издигането му от БСП, защото така той постави левицата в деликатна ситуация – изпреварващо постави кандидатурата си и така обезсмисли дебата в БСП“. Това коментира пред БНР политологът от Великотърновския университет проф. Тодор Галунов. 

Според него в такава ситуация БСП не може да си позволи да откаже подкрепа за Радев

„Сега пред ГЕРБ ще стои дилемата кого да изправи срещу Румен Радев. ГЕРБ не трябва да правят грешката си отпреди пет години – да пазят кандидата си в тайна до последно и да не проведат ефикасна кандидатпрезидентска кампания… Не трябва да бавят прекалено дълго своя вариант за кандидат-президент“. 

В предаването „12+3“ проф. Галунов допълни:  

Прекалено много се обвързват парламентарните с президентските избори. Какъвто и кабинет да се състави, институцията на президента си е отделна. От резултатите на 4-ти април не трябва да виждаме някакво предрешаване на кампанията за президент… Битката ще бъде между ГЕРБ и БСП“. 

По думите на политолога ще бъдем свидетели на негативна кампания и тази битка между партиите ще продължи

Който и да бъде избран, едва ли ще бъде възприет като национален обединител. За последните 30 години президентската институция не успя да бъде най-авторитетният фактор като консолидиращ елемент от политическата система, което показва, че моделът така е заложен конституционно“. 

Интервюто с проф. Тодор Галунов можете да чуете в звуковия файл.