Недко Костадинов: За да си домакин на състезание от висок ранг, трябва да имаш лоби, всичко е политика

България ще бъде домакин на европейското първенство по акробатика през 2023 година, това съобщи специално за БНР Недко Костадинов – ген. секретар на федерацията. Надпреварата ще се проведе в Двореца на културата и спорта във Варна.

„За да приемеш състезание от такъв ранг, трябва да имаш лоби. Координацията между гимнастическите федерации – спортна, художествена гимнастика, акробатика, скокове на батут, аеробика е много добра. Ние работим изключително добре, като едно семейство сме. Работим за развитието на българския спорт, работим за развитието на българските гимнастически спортове. Това е  правилният път, за да може да постигаме повече резултати като домакинства, да защитаваме приоритетите си. Принос в нашето избиране има и госпожа Мария Петрова, която е президент на ТК по художествена гимнастика в европейската централа. Тя няма право на глас, но нали знаете всичко е политика. Със сигурност за нашия избор влияние оказа и това, че Мариана Василева е дясната ръка на президента на Европейската гимнастика Фарид Гарибов. От е азербайджанец, а тя е старши треньор на азербайджанския национален отбор по художествена гимнастика. С нея се познаваме много добре от детските ми години. Израснали сме в един град – Търговище“, сподели бившият национал.


„Три поредни домакинства буквално ни бяха измъкнати под носа, в последния момент – през 2019, за 2021 година и най-накрая за 2023 нещата се получиха. Изключително сме щастливи, че Европейската федерация по гимнастика ни предостави тази възможност. Представители на централата ще дойдат на европейското първенство по художествена гимнастика, което тази година ще се проведе във Варна, ще се срещнем с тях и ще обсъдим какви ще бъдат следващите стъпки по организацията“, допълни Костадинов.

„Дворецът на културата и спорта от години приема нашето гимнастическо семейство. По големите първенства по спортна гимнастика, акробатика, художествена гимнастика се провеждат там. Варна е атрактивна дестинация не само заради морето, но и заради самата зала. Тя е изключително удобна с тренировъчните си зали. Повечето от хората в Европейската федерация познават Варна, познават залата. През годините те са били свидетели на първенствата, които са се провеждали там и това гласуваха за нас. Обмисляхме вариант първенството да се проведе в София. Арена Армеец е страхотна зала, но е огромна“, завърши генералният секретар на Българската федерация по акробатика.