Любомир Кючуков: Арестът на Навални е политическа демонстрация

Арестът на Алексей Навални е политическа демонстрация. Спецификата на управление на Русия неминуемо концентрира всяко недоволство и всеки проблем в политическото поле“. Това каза пред БНР Любомир Кючуков, директор на Института за икономика и международни отношения. 

По думите му има натрупване на кризи в руското общество и Навални се е превърнал в „знаме на протестите срещу управлението“. 

Случаят Навални има два аспекта – национален и международен. Опитът за неговото отравяне постави Русия в неуютен контекст, в геополитически аспект това е игра на нерви в полето на геополитическата конфронтация. Русия има проблем с гарантирането на политическите права на гражданите и за нея правото се оказва политически инструмент. Докато ние, САЩ и ЕС, имаме проблем с превръщането на правата на човека от ценност в геополитика“. 

В предаването „Нещо повече“ анализаторът допълни: 

Властта ще се опита да демонстрира твърдост, претендирайки, че това се осъществява в рамките на закона и че това е защита от външна намеса… Има износване на властта и натрупване на още проблеми“. 

Според Кючуков санкциите не решават международни конфликти, а „когато са срещу отделни личности, се превръщат в ритуален политически акт, който от една страна демонстрира решителност, но завоалира нежеланието проблемът да се реши чрез диалог, а от друга показва невъзможността да се реши едностранно чрез силово налагане на позиции“. 

„Навални го очаква конфронтация с властта. Присъдата вероятно ще бъде „затвор“. Това ще повиши рязко популярността му и ще го героизира“. 

Интервюто с Любомир Кючуков можете да чуете в звуковия файл.