Ефективна присъда за Навални – 2 години и 8 месеца затвор

Руски съд взе решение условната присъда на опозиционера Алексей Навални от 3 години и половина да бъде заменена с ефективна.  Съдън прие мотивите на Федералната служба за изпъление на наказанията, според която Навални многократно е нарушавал условната си присъда за мошеничество от 2014 г.  по делото „Ив Роше“. Тогава той беше осъден на 3.5 години. лишаване от свобода с 5-годишен изпитателен срок. 

Днешното решение ознвачава, че Навални отива в затвора за 2 години и 8 месеца, защото от присъдата бяха приспаднати 10-те месеца, които той прекара под домашен арест. 

Същевременно полицията продължава да задържа привърженици на опозиционера в близост до Московския градски съд. По данни на правозащитната организация „ОВД“ са задържани 360 души. 

След произнасянето на присъдата, от щаба на Навални призоваха за нови масови протести.

По време на пледоариите адвокатите на опозиционера напомниха, че изпитателният срок по присъдата е изтекъл и следователно делото трябва да бъде прекратено. Самият Навални обяви, че делото „Ив Роше“ е изцяло изфабрикувано. И че според Европейският съд за правата на човека дори няма състав на престъпление. Той изтъкна, че руската държава вече му е изплатила компенсация за нарушаване на правото му на справедлив процес, с което фактически е признала решението на европейския съд.

В съдебната зала присъстваха дипломати от около 20 държави, сред които Австрия, България, Великобритания, Латвия, Литва и Полша.

Говорителят на Руското министерство на външните работи Мария Захарова написа във Фейсбук, че това е намеса във вътрешните работи на суверенна държаваА говорителят на Кремъл Дмитрий Песков призова ЕС да не обвързва перспективите на отношенията си с Русия с делото срещу Навални