Д еймиън e от Нов Южен Уелс, баща на три деца, който през март миналата година проявява симптоми на ковид-19. Състоянието му са достатъчно сериозно, за да отиде в спешно болнично отделение, където го закачат към респиратор. Още същия ден обаче го изписват и го изпращат у дома. Удивителното е, че го тестват за коронавируса с PCR тест, но резултатите са отрицателни, пише БТА.

„Когато първоначално го диагностицират, не могат да открият вируса в назофаринкса“, посочва вирусологът Стюарт Тървил. „Продължават да му правят PCR тестове, но те са все отрицателни. А мъжът им повтаря: Вижте, болен съм, синът ми също е заразен, трябва и аз да съм заразен. Едва тогава те проверяват кръвта му и в пробата откриват вируса“.

След изследване на кръвния серум в специализирана лаборатория екипът на Тървил намира „прекрасен имунологичен еднорог“.

„Открихме го, докато анализирахме проби от кръвна банка на Червения кръст с кръв от хора, прекарали ковид-19. И намерихме най-невероятната реакция на коронавируса, на която сме попадали“, каза Тървил.

Кантарджиев: Това не е болка за умиране

Повечето хора с ковид-19 развиват добър имунен отговор. Но този на Деймиън  е 100 до 1000 пъти по-добър.

„Вече осем-девет месеца, откакто човекът се е заразил. И той все още е сред единия процент от хората с най-ефективен имунен отговор, което означава, че бих искал някога успеем да направим ваксина, която да имитира неговата имунна реакция“, казва Тървил.

Според него защитата на мъжа срещу новия коронавирус ще започне да намалява едва след две години.

Обикновено хората със силен имунен отговор на ковид-19 се озовават в интензивните болнични отделения, защото развиват цитокинова буря – белите кръвни телца са толкова много, че атакуват не само клетките, заразени с вируса, но и здравите, което води до увреждане на органите или дори до смърт.

Ваксините срещу ковид-19 – надеждата за 2021

По някаква причина имунният отговор на Деймиън, макар да е много силен, не води до цитокинова буря. Освен това той не отслабва бързо с времето и това го прави уникален.

„Това е нещо, върху което ще трябва да поумуваме“, казва Тървил.

Когато лекарите го информират за откритието си, Деймиън предлага да сътрудничи на медицинските изследвания, които биха могли да сложат край на пандемията от коронавируса. Мъжът вече петнадесет пъти е дарявал кръвна плазма.