36-годишен свещеник от Солун е с положителен тест за южноафриканската мутация

36-годишен свещеник от Солун е с положителен тест за южноафриканската мутация. Преди два месеца се е преборил с COVID 19.

Свещеникът в Солун, който е положителен за мутацията на южноафриканския вирус, се е заразил с коронавирус – неизвестно с кой щам – преди два месеца. В момента здравните власти се опитват да намерят пробата от първия PCR тест, извършен на свещеника преди два месеца, за да изпратят пробата в Института за биомедицински изследвания. Идентифицирането на бившия щам може да предостави ценна информация на учените и отговори на въпроса защо свещеникът не е развил достатъчно антитела, за да го защити срещу новия южноафрикански щам.

Доказателствата при проучвания на проби от чужбина показват, че този южноафрикански щам показва по-малка чувствителност към естествения имунитет. Това означава, че ваксините могат да бъдат по-малко ефективни. Това е страхът на учените, въпреки че все още не е документиран.

Припомняме, че вчера по спешност в Солун пристигна заместник-министърът по защита на гражданите Никос Хардалиас със специалисти от Националния съвет за контрол по разпространението на заразата. Причината е, че при анализ на взети тестове бе открит носител на южноафриканската мутация на коронавируса. Регистрираният пациент не е пътувал в чужбина.

Това е първи случай на южноафриканска мутация на коронавируса в Гърция. Досега носители на британския щам в Гърция са регистрирани общо 108 души.