Тревожно! Увеличават се хоспитализираните с COVID-19 в района на Атина

Увеличение на хоспитализациите на пациенти с КОВИД-19 се наблюдава през последната седмица в болниците в област Атика, където се намира гръцката столица Атина. Това е било констатирано на извънредно телеконферентно заседание в министерството на здравеопазването, посветено на вероятността от трета вълна на коронавируса, съобщи телевизия Скай.

Според източници от министерството днес са заети 547 от болничните легла за пациенти с КОВИД-19 в Атика спрямо 455 миналата седмица. Ежедневно в болниците в областта постъпват между 50 и 80 нови пациенти, предаде БТА.

Специалистите се безпокоят за последствията, ако тази тенденция се запази в комбинация с вероятното разпространение на мутиралите варианти на коронавируса. В Гърция вече са установени няколко десетки случаи на британския щам, а през уикенда стана известно, че в Солун е установен един случай и на южноафриканския вариант.

От днес на „червена“ е повишена степента на риска от разпространение на коронавируса в префектурите Халкидики, Ласити и Закинтос, съобщи АНА-МПА. Това означава, че в тях ще се прилага комендантски час от 18 ч. до 5 ч., търговията на дребно ще работи само с предаване на стоките извън обекта, а магазините ще са затворени в неделя.

Днес в Гърция в класните стаи се завърнаха учениците от гимназиалния и прогимназиалния курс на средното образование. Изключение правят районите с червена степен на риск, а именно Атика, Халкидики, Ласити и Закинтос. В тях в училище ще се върнат само учениците от прогимназиалния курс, а за гимназистите продължава да е в сила дистанционно обучение.