Съдебни дела срещу Платформата за търговия с акции “Robinhood”

GameStop предизвика лудост на пазара на Уолстрийт миналата седмица. Компанията,която търгува с видео игри  бе дала знак,че предвижда промяна на модела на бизнеса си.

По тази причина  големите хеджфондовете на финансовите пазари залагат на т.н. „къси позиции“ спрямо компанията, което според специалистите означава, продажба на активи, взети на заем с идеята да бъдат продадени, а по-късно – купени обратно на по- ниска цена. Аматьори-инвеститори обаче се обединиха в социалните мрежи и започнаха да покачват цената, като в четвъртък тя достигна до  483$ преди купуването на активи да бъде спряно от платформата Robinhood.

Това ядоса хилядите клиенти и те подадоха колективен иск в Ню Йорк, в който обвиняват платформата, че манипулира пазара. В Чикаго бе подаден съдебен иск с обвинението, че „Спирането на търговията с акции е за защита на институционалните инвестиции в ущърб на клиентите на дребно“.

Адвокати от много щати, заедно с няколко сенатори, призоваха за разследване на “Robinhood”, в която съосновател е и българинът Владимир Тенев.

Американската комисия за ценни книжа и борси (SEC) заяви, че „внимателно следи и оценява крайната нестабилност на цените на търговията на определени акции през последните няколко дни“.

Според информациите днес Robinhood ще продължи своите търговски ограничения, позволявайки на клиентите да купуват само една акция от GameStop и пет договора за опции.