П резидентът Румен Радев обяви днес намерението си да се кандидатира за нов мандат заедно с вицепрезидента Илияна Йотова. На пресконференция по повод 4 години от встъпването си в длъжност държавният глава отново критикува остро управляващите и посочи като изход от сегашната ситуация смяна на системата чрез изборите през април.

Румен Радев ще се кандидатира за втори мандат

След обявеното от Радев намерение да се кандидатира, БСП запази мълчание, само две от парламентарно-представените партии направиха коментар.

В Кърджали председателят на парламента Цвета Караянчева коментира: „Тъй като тръгнаха слухове в пространството, че г-жа Йотова ще бъде номинирана от БСП за президент, мисля че той, по този начин иска да се застрахова и да получи подкрепата на БСП, като обяви тази ранна своя заявка за кандидатиране за президент”, заяви тя.

Караянчева отново отхвърли идеите на Радев за промени в Изборния кодекс.

„Има само месец и половина до настоящите избори. Такива големи промени се правят в продължение на година преди това, обсъждат се. Много от нещата, които бяха засегнати в консултациите при президента, са теми, които са работени в годините. Имаме ясна позиция и тези по тях. Не можем да предпочетем гласуването по пощата при положение, че има толкова много неизвестни”, смята председателят на Парламента.

Съпартиецът й и заместник-външен министър Георг Георгиев изрази изненада от заявката на Радев. „Смятах, че той ще признае дълбоките грешки, които допусна, изключителното разделение на нацията, което насади. И в крайна сметка ще каже, че няма да се кандидатира за нов мандат”, смята той.

Борисов: Стараем се всички сектори да заработят максимално бързо

Още в началото на януари от ДПС категорично заявиха, че предпочитат нов държавен глава. „Трябва да изберем истински обединител на нация, а не партиен говорител, опонент и опозиция. Просто разединител”, заяви тогава лидерът на партията Мустафа Карадайъ.

В писмо до медиите Веселин Марешки попита какво е свършил Румен Радев през първия си мандат, за да иска отново доверие.

Мая Манолова обяви, че подкрепя кандидатурата на Румен Радев за нов мандат.