Д окато редица европейски страни, като Германия, Чехия и Франция, наложиха нови ограничения при пътуванията с цел ограничаване на разпространението на коронавируса, то други – Полша, Италия и Кипър, решиха да смекчат противоепидемичните мерки.

В Полша музеите, библиотеките, галериите и търговските центрове отвориха

днес отново врати, съобщи Франс прес, цитирана от БТА. По-голямата част от училищата обаче ще останат затворени поне до март, заяви министърът на здравеопазването Адам Неджелски.

„Няколко страни, които не предприеха толкова стриктни мерки като нас по Коледа, сега страдат от тежки последици“, каза той в ефира на радио РМФ.
Баровете, ресторантите, хотелите, дискотеките и фитнесите ще останат затворени най-рано до 14 февруари.

Италия смекчава от днес наложените с цел борба срещу новия коронавирус ограничения,

които са в сила в повечето области, предаде Франс прес. Агенцията отбелязва, че това е в контраст с общата тенденция сред европейските съседи за затягане на рестрикциите. В четвъртък Световната здравна организация предупреди, че е „прекалено рано за смекчаване“ на ограниченията поради все още голямото разпространение на вируса.

Равнището на опасност в повечето италиански региони вече се класифицира като „жълто“ – най-ниското, с изключение на Алто Адидже, Умбрия, Пулия, Сардиния и Сицилия, класифицирани с „оранжев“ код за среден риск. Нито един регион вече не е с „червен“ код, обозначаващ най-високия риск.

Понижаването на равнището на риска позволява и повторното отваряне на баровете и ресторантите и улеснява пътуванията. Музеите също могат да отворят отново, но само през делничните дни, но не и през уикендите, за да се избегнат струпването на хора. Полицейският час остава в сила на цялата територия на страната от 22 ч. до 5 ч. на следващата сутрин.

След строгата карантина и полицейския час, въведени на 10 януари, от днес в Кипър започва постепенно смекчаване на мерките

с отваряне на фризьорски и козметични салони, и увеличаване от 25 на 50 процента на броя на работещите с физическо присъствие в частния сектор, съобщи МИА. В страната продължава да е в сила полицейски час от 21 часа до 5 сутринта и задължителното изпращане на СМС за движение на гражданите. Продължава забраната за събирания в домовете, с изключение на най-много две лица, ако става въпрос за най-близки роднини.

Министърът на здравеопазването на Кипър Константинос Йоану написа в официалния си профил в Туитър, че страната от днес започва да премахва рестриктивните мерки с много малки стъпки „с надеждата, че това е началото на излизането от карантината“. Той призова гражданите, които се връщат на работа, да се тестват с бързи тестове и да спазват протоколите.

Следващият понеделник, във втората фаза на смекчаването на мерките, е планирано в училищата да се завърнат учениците от основните училища и абитуриентите, да се отворят магазините, моловете и търговските центрове, музеите и археологическите обекти, църквите, а в домовете да бъдат позволени посещения на до четирима души.

На друго мнение обаче е британският премиер Борис Джонсън

Заболеваемостта от COVIF-19 във Великобритания навлиза в плато и може би започва да спада, но въпреки това остава висока и затова не бива противоепидемичните мерки да бъдат отхлабвани прибързано. Това заяви  Джонсън, цитиран от Ройтерс.

„Започват да се наблюдават някои признаци на достигане на плато, а може би дори и на намаляване на хоспитализациите и заболеваемостта. Но не забравяйте, че нивата им все още са много високи“, каза Джонсън пред журналисти.

„Рискът е в това, че ако позволиш нещата да излязат извън контрол, за съжаление, може да се стигне отново до това заразата да започне да се разпространява бързо, преди да сме осигурили достатъчно ваксини за хората“, отбеляза британският премиер.

Междувременно във Виена, Австрия се проведе демонстрация срещу противоепидемичните мерки, която остави след себе си ранени и арестувани и предизвика политически спор, предаде БТА.

В демонстрацията във Виена срещу мерките на правителството за справяне с пандемията са участвали 10 000 души, пишат австрийски издания. Ранени са четирима полицаи, 11 души са арестувани и са съставени 1766 наказателни постановления.

Протестите станаха повод за остър политически спор между министъра на вътрешните работи Карл Нехамер и неговия предшественик Херберт Кикъл, ръководител на парламентарния клуб на дясната Австрийска партия на свободата. На пресконференция, свикана спешно късно снощи, Нехамер каза, че видеоматериалите за случилото се показват „картина на опустошения“. В демонстрацията са взели участие хулигани и крайнодесни, които са нападали полицаите.

По думите на ръководителя на Виенската полиция задействаните вчера около 1000 полицаи са успели да овладеят положението, когато радикализирани участници са се опитали да щурмуват и завземат парламента, който в момента е в ремонт. В социалните мрежи се разпространяват клипове, които документират нападения срещу журналисти. Започва разследване за установяване на нападателите.

Министър Нехамер обвини своя предшественик Херберт Кикъл и неговата Австрийска партия на свободата в подстрекателство на събитията от предния ден. „Пълен абсурд е бивш министър на вътрешните работи да налива масло в огъня и да сключва съюз с десните радикали“, каза той, имайки предвид разпространено в социалните мрежи изявление на Кикъл в навечерието на демонстрацията, в което той призовава за „предпазливост“ и се представя заедно с организаторите на забранената от правителството демонстрация като жертва на нападение срещу основните права и свободи. Според него правителството се опитвало да затвори устата на тези, които го критикуват и упражнявало нещо като нова цензура.

Фалшиви ваксини – в Китай задържаха хора, заподозрени в продажбата им

Опасна ли е ваксината на „Astra Zeneca“ за хора над 65 г.

130 нови случаи на COVID-19, 6 области без новозаразени

Проф. Мутафчийски с тревожна прогноза за развитието на пандемията

Кантарджиев: Новият щам на ковид-19 в България е 7 пъти по-заразен