Италия и Кипър смекчават мерките срещу коронавируса, Израел ги затяга

Различен подход предприемат държавите в началото на февруари в борбата с коронавируса.

Италия смекчава от днес наложените с цел борба срещу новия коронавирус ограничения, които са в сила в повечето области, предаде Франс прес. Агенцията отбелязва, че това е в контраст с общата тенденция сред европейските съседи за затягане на рестрикциите. В четвъртък Световната здравна организация предупреди, че е „прекалено рано за смекчаване“ на ограниченията поради все още голямото разпространение на вируса.

Равнището на опасност в повечето италиански региони вече се класифицира като „жълто“ – най-ниското, с изключение на Алто Адидже, Умбрия, Пулия, Сардиния и Сицилия, класифицирани с „оранжев“ код за среден риск. Нито един регион вече не е с „червен“ код, обозначаващ най-високия риск.

Понижаването на равнището на риска позволява и повторното отваряне на баровете и ресторантите и улеснява пътуванията. Музеите също могат да отворят отново, но само през делничните дни, но не и през уикендите, за да се избегнат струпването на хора.

Полицейският час остава в сила на цялата територия на страната от 22 ч. до 5 ч. на следващата сутрин.

Вчера Италия регистрира 11 252 нови случая на коронавирус – с близо 1500 по-малко от събота, когато броят им бе 12 715. През уикенда, когато смекчаването на мерките вече беше обявено, но все още не беше влязло в сила, хиляди хора се разходиха по улиците и парковете на големите градове. Министърът на здравеопазването Роберто Сперанца беше принуден да предупреди, че опасността все още не е отминала и трябва да се проявява предпазливост, „ако не искаме да зачеркнем напредъка, постигнат през последните седмици“.

Над 88 хиляди души са починали до момента от коронавируса в Италия – първата европейска страна, ударена сериозно от пандемията. Третата икономика в еврозоната освен това преживя най-тежката си рецесия от Втората световна война.

След строгата карантина и полицейския час, въведени на 10 януари, от днес в Кипър започва постепенно смекчаване на мерките с отваряне на фризьорски и козметични салони, и увеличаване от 25 на 50 процента на броя на работещите с физическо присъствие в частния сектор, съобщи МИА. В страната продължава да е в сила полицейски час от 21 часа до 5 сутринта и задължителното изпращане на СМС за движение на гражданите. Продължава забраната за събирания в домовете, с изключение на най-много две лица, ако става въпрос за най-близки роднини. Министърът на здравеопазването на Кипър Константинос Йоану написа в официалния си профил в Туитър, че страната от днес започва да премахва рестриктивните мерки с много малки стъпки „с надеждата, че това е началото на излизането от карантината“.

Той призова гражданите, които се връщат на работа, да се тестват с бързи тестове и да спазват протоколите.

Следващия понеделник, във втората фаза на смекчаването на мерките, е планирано в училищата да се завърнат учениците от основните училища и абитуриентите, да се отворят магазините, моловете и търговските центрове, музеите и археологическите обекти, църквите, а в домовете да бъдат позволени посещения на до четирима души.

От началото на епидемията в Кипър са регистрирани общо 30 876 случаи на Ковид-19 и са починали 199 души.

Израелското правителство реши снощи да удължи с пет дни срока на мерките за изолация, който трябваше да изтече в полунощ, съобщиха в общо комюнике канцеларията на премиера Бенямин Нетаняху и министерството на здравеопазването, предаде Франс прес. Тъй като числеността на заразените продължава да расте въпреки интензивната ваксинационна кампания, правителство удължи за трети път въведения на 27 декември миналата година локдаун – третия от началото на пандемията.

След продължително заседание министрите се споразумяха да запазят ограниченията до 7 ч. в петък.

Правителството ще се събере отново в сряда, за да проучи ситуацията и да обмисли ново удължаване, се казва в комюникето.

Режимът на изолация беше нарушен вчера от хиляди ултраортодоксални евреи, участвали в погребение на равин в Ерусалим.

Погребението на друг равин в същия град снощи доведе до ново нарушаване на локдауна. В процесията се включиха хиляди хора, при положение че е разрешено само 20 души да следват тленните останки на починалите.

Вчера израелският парламент подкрепи увеличаване на глобите за нарушителите на здравните ограничения. Депутатите одобриха на трето четене законопроект, предвиждащ удвояване на глобата за магазини и училища, които нарушават рестрикциите – от 5000 на 10 000 шекела (2500 евро).

В Израел, с население от около 9,3 милиона души, са регистрирани над 646 хиляди случая на коронавирус. Близо 4800 човека са починали, посочва ДПА.

През последното денонощие в страната са били потвърдени повече от 5600 нови заразени. 44 души са починали, съобщи днес министерството на здравеопазването.

Над 3 милиона жители на Израел вече получиха първа доза ваксина (на Пфайзер/Бионтех) срещу КОВИД-19, а близо 1,8 милиона – и двете необходими дози. Страната е световен лидер по брой ваксинирани на глава от населението.