Изненадващ или очакван беше тактическият ход на президента

По-трудно ще е на БСП да обясни защо не би подкрепила за втори мандат Радев и Йотова„, коментира пред БНР проф. Александър Маринов – председател на Стратегическия съвет към президента. Той уточни, че президентът и вицепрезидентът не са се отклонили от принципите, които са заявили при тяхното избиране. 

„Не става дума за политически проект, президентът каза ясно“, обясни проф. Маринов. 

Проф. Александър Маринов

Според него Румен Радев има най-важния ресурс – общественото доверие, а подкрепата трябва да се изрази в конкретни гласове, а това е въпрос на организация:

Трябва да свикнем, че гражданите могат да се организират и без партиите„, заяви още председателят на Стратегическия съвет към президента.

Радев постави БСП в ситуация, в която тя да вземе отношение по въпроса за неговата кандидатура. За Радев е от изключително значение подкрепата на БСП за втори президентски мандат„. Това каза в предаването „Нещо повече“ политологът от „Тренд“ Димитър Ганев. Той определи като тактически ход на държавния глава обявяването на намерението му да се кандидатира за следващ мандат.

По думите на Ганев Радев играе много открито в полза на партиите, които са опозиция на управлението:

„Това е първият президент, който си позволява да играе така грубо в междупартийния изборен процес – да дава подкрепа на едни и да сваля доверието си от други. Румен Радев е категорична опозиция на това управление през 4-те години на мандата му, а през това се проведоха два избора – местен и европейски вот, и двата бяха спечелени от ГЕРБ. Така че не може да се каже , че влиянието му променя изборните нагласи“.

Димитър Ганев

Интервюто на Георги Марков с Димитър Ганев и проф. Александър Маринов в предаването „Нещо повече“ можете да чуете от звуковия файл.