П реди години нямаше онлайн обучение и не ни изпитваха върху текстове, завършващи с думата „брат”. Поколението Х се обучавахме върху текстове като народната приказка „Сливи за смет”. И днес тя важи с пълна сила, но този път не е нужно да сме срамежливи, чисти и подредени, а да изхвърлим големия боклук във формата на стар автомобил за скрап.

В края на миналата година Асоциацията на автомобилните производители и техните оторизирани представители в България (ААП) направи предложение към държавните власти за въвеждането на т. нар. скрапинг програма, каквито действат в почти всички страни-членки (22 от 27) на ЕС. Целта на подобна програма е да насърчи замяната на част от неефективните, необорудваните със съвременни системи за активна и пасивна безопасност, силно замърсяващи превозни средства с нови автомобили.


Източник:
Istock

Но докато чакаме държавата да даде зелена светлина (евентуално), Suzuki прави крачка напред към крайния клиент и му предлага директен скрап бонус от 2000 лв при покупката на нов автомобил от актуалната моделна гама на марката, включваща обновените хибридни версии на Swift, Ignis, Vitara и S-Cross, както и страхотния офроудър Jimny.


Suzuki Jimny
Suzuki Jimny
Източник:
Suzuki

Suzuki Scrap Bonus следва глобалната визия на японския производител за намаляване на екологичния отпечатък върху околната среда.

Насърчаването на намаляването, рециклирането и правилното третиране на отпадъци от производството и продуктите, чрез технологии и системи за рециклиране на автомобили, е ключов фактор във философията на марката за опазване на природата.

ААП: Предлагаме скрапинг програма, субсидия 10 000 лв. за е-коли

Програмата на официалния представител на японската марка е насочена към собствениците на леки автомобили на възраст над 15 години. По официални данни на МВР те съставляват над 70% от автомобилния парк в България. Чрез нея всеки желаещ може да предаде за рециклиране своя амортизиран автомобил, срещу което ще получи директно ценово предимство от 2000 лева при закупуването на нов автомобил от гамата на Suzuki.

Вдигат автомобилите за скрап в София по-бързо

Тази новина е прекрасна възможност за жителите на София предвид новата наредба на общината за съкращаване на срока за принудително премахване на автомобила, изоставен върху общински или държавен терен. Досега трябваше да минат две години, след като е изтекла валидността на последния годишен технически преглед. От 8 януари обаче, с постановление на Министерския съвет този срок е скъсен на три месеца. С неговото влизане в действие, броят на излезлите от употреба коли се увеличава значително.
Източник:
Suzuki

Другият голям плюс на програмата Suzuki Scrap Bonus е, че собственикът на стария автомобил няма никакъв ангажимент, всичко се извършва от дилъра на марката. „Проблемът” пред него е да си избере подходящия за него нов автомобил, а търговските представителите на компанията ще се погрижат за всичко – от репатрирането на автомобила до прекратяването на неговата регистрация в „Пътна полиция“.

Нещо повече, Suzuki дава възможност за възползване от програмата на всеки, който през последните две години е предал своя амортизиран автомобил за рециклиране. За целта трябва да представи оригинала на удостоверението, издадено от фирмата рециклирала превозното средство. Вносителят е взел предвид всички негативни последици на световната пандемия, като дава възможност връщането на стария автомобил да стане сега, а самата покупка на нов да се отложи за по-късно през годината, като при този случай клиентът получава ваучер за стойността на бонуса.


Suzuki Vitara
Suzuki Vitara
Източник:
Suzuki

И ето, че непотребното отново се превръща в средство с пълноценна полза. Да, също като в приказката „Сливи за смет“, само че в този случай става дума за твоя автомобил.

<!–

–>