В ирусът, причиняващ КОВИД-19, може трайно да се настани сред населението, ако няма глобална ваксинация, предупреди днес главният специалист на САЩ по заразни болести Антъни Фаучи, цитиран от Асошиейтед прес.

„Необходимо е да ваксинираме целия свят“, каза Фаучи пред репортери на конференция, посветена на КОВИД-19. „Ако нямаме глобални усилия, е безспорно, че това няма да си отиде“, заяви той.

Проф. Мутафчийски с тревожна прогноза за развитието на пандемията

Доставките силно изостават от търсенето на ваксини, а достъпът до тях в различните части на света не е еднакъв. Излезли напоследък резултати за две кандидат-ваксини предполагат, че те може да са по-малко ефективни срещу някои разновидности на коронавируса, особено тази, която беше открита първо в Южна Африка, но все пак вършат много добра работа за предотвратяване на тежко боледуване или смърт, каза Фаучи.

По думите му въздействието на ваксините върху пандемията зависи не само от това колко са ефективни, но също от това колко бързо и цялостно са разпространявани.

Проф. Кантарджиев: Епидемиите обикалят света за две години

Той и други експерти, участващи в конференцията, заявиха, че ваксините и здравните мерки като носенето на маски, спазването на социална дистанция, избягването на големи струпвания на хора и миенето на ръцете са най-добрите начини за предотвратяване на още заразявания и мутации на вируса.

Oткриха пациент с уникален имунен отговор на ковид – 19