Австрия разхлабва от следващата седмица някои от противоепидемичните мерки

Австрия ще отслаби предпазливо Covid ограниченията през следващата седмица, като позволи на училищата и магазините, които не са от първа необходимост, да отворят отново въпреки упорито високите нива на коронавирусната инфекция, съобщава Ройтерс.

В момента страната е в третия си локдаун, който започна на 26 декември, като театрите, музеите и повечето магазини бяха затворени, а ресторантите и баровете бяха затворени за всички услуги, освен за доставка по домовете.

Броят на заразените е спаднал, но не с толкова, колкото би искало правителството, ръководено от консерваторите. Канцлерът Себастиан Курц заяви, че те остават приблизително два пъти по-високи от „идеалното“ ниво, но сега той би се радвал, ако бъде избегнат „експлозивен“ растеж на новите инфекции.

„Епидемиологично въпросът е ясен. Най-сигурният курс би бил да останем в заключение“, каза канцлерът Себастиан Курц на пресконференция след дискусии с научни експерти, влиятелни провинциални управители и опозиционни партии.

„Но знаем, че има нужда и децата да се върнат в училище, необходимо е да се направи всичко, за да се запази безработицата възможно най-ниска и разбира се има и социални и психологически аспекти, които също трябва да бъдат взети под внимание“, посочи Курц и добави, че ще се действа „предпазливо“.

Разхлабването ще започне на 8 февруари, като се прилага за всички училища и магазини от несъществено значение, като отново ще бъдат отворени и фризьорските салони, музеите, художествените галерии и зоологическите градини, но не и барове, кафенета или ресторанти.

Разхлабването на мерките ще включва и преминаване към нощен полицейски час от 20:00 до 06:00 часа сутринта, а не както настоящите целодневни ограничения за движение.

Само учениците, които са били тествани, ще имат право да посещават уроци, а другите ще могат да се присъединят онлайн. Тестовете ще се провеждат в училищата, а класовете на по-големите ученици ще бъдат разделени на отделни групи.

Клиентите в магазина ще трябва да носят маски за лице FFP2 – по-висок стандарт от основните текстилни маски. Такива маски вече се изискват в обществения транспорт и в основните отворени магазини.

Курц заяви, че Австрия също така ще засили значително своя „граничен режим“, за да предотврати пристигането на нови варианти на коронавирус. В страната вече бяха открити така наречените британски и южноафрикански варианти на коронавируса, но не е бразилския вариант, напомня Ройтерс.