"Шапекоензе" – в елита на Бразилия с гол на оцелял в авиокатастрофатаЕдинственият футболист, който продължава да играе след авиокатастрофата, която уби почти целия отбор на „Шапекоензе“ върна отбора в елита на Бразилия.

31-годишният Алан Рушел отбеляза от дузпа за 3:1 над „Конфианка“ и това попадение бе решаващо за първото място във втора дивизия. На „Шапекоензе“ му трябваше успех с два гола разлика след като „Америка Минейро“ поледи с 2:1 „Авай“.Рушел бе един от малкото оцелели на борда на полет LMI2933, който падна на път за Меделин и повечето играчи загинаха през ноември 2016 г. След тях бе и бившият футболист на ЦСКА Филипе Машадо.

Рушел бе с трамвми на гърба от катастрофата и претърпя няколко операции. Той обаче единствен се върна на терена след катастрофата.

„Искам да благодаря на Господ за този шанс. Той ми даде здраве да премина през всичко. Горд съм, че съм част от този отбор. Не знам дали оставам, защото договорът ми изтича утре. Но тези момчета остават завинаги в сърцата ми. Щаслив съм, че още веднъж записах името си в историята на този велик клуб. Но някои хора в него трябва да се научат да ме уважават. Да научат историята на клуба и тези, които сме успели да влезем в нея“, заяви Рушел, който е капитан на тима.

След това той посвети победата на бившия президент на „Шапакоензе“ Пауло Магро, който умря през декември от коронавирус.
През сезон 2018 година „Чапекоензе“ изпадна от елита на Бразилия, но успя да се върне само след един сезон в долната група.

„Витория“ (Баиа) на бившите играчи на „Лудогорец“ Марселиньо и Жуниор Кишада зае 14-ото място в крайното класиране на втора бразилска дивизия.