Собственици на ресторанти в Загреб ще отворят заведенията си въпреки забраната

Собственици на барове и ресторанти в хърватската столица Загреб няма да се съобразят с правилата, въведени заради пандемията от коронавирус, и ще отворят заведенията си утре, 1 февруари, съобщава агенция Хина, цитирана от БТА.

Те рискуват солени глоби, тъй като забраната за заведенията за храни и напитки бе продължена до 15 февруари, посочва агенцията.

Собственици на барове и ресторанти в Загреб са провели в събота неформална среща, след която около дузина са обявили, че ще отворят врати утре въпреки забраната.

Председателят на Загребската асоциация на собствениците на барове и ресторанти Франц Летица заяви за Хина по телефона, че се е обсъждало над 100 заведения в Загреб, предимно кафенета, да отворят врати на 1 февруари.

„В крайна сметка това няма да се случи, защото много от тях се отказаха, след като обмислиха възможните последици“, каза Летица.

Той допълни, че асоциацията не призовава своите членове да протестират, нито да отворят въпреки забраната, но ги подкрепя, защото всички те са в тежко положение, след като не работят вече два месеца.

Собственичката на кафене Петра Одобашич призова националният кризисен щаб за Covid-19 да обмисли отново забраната за работа на заведенията и да им позволи да работят.

„Действащите мерки нямат смисъл според нас и ние не можем да приемем например, че търговските центрове, фризьорските салони и други компании могат да работят, а ние не“, коментира Петра Одобашич. Тя допълни, че се носи слух, според който заведенията ще останат затворени до 1 май и нарече това „просто ужасно“.

Одобашич каза още, че собствениците на заведения ще се включат в протестния митинг, обявен от асоциацията „Гласът на предприемачите“ на 3 февруари в Загреб.

Националната асоциация на собствениците на барове и ресторанти не отговори на телефонните обаждания и имейли на агенция Хина.

В публикация в социалните медии в петък вечерта Националната асоциация на собствениците на барове и ресторанти обяви, че не подкрепя отварянето на заведенията в нарушение на забраната и припомни, че това носи риск от глоби в размер между 20 000 и 70 000 куни, или 2700-9300 евро, и максимум три години затвор.

Министърът на икономиката Томислав Чорич призова към търпение, съобщава още агенция Хина.

„Аз се надявам, че те (собствениците на барове и ресторанти) ще проявят търпение, ние обяснихме в каква епидемиологична ситуация се намираме. Трябва да помислим за пролетта и лятото, които ще бъдат период, в който ще можем да оберем плодовете на нашето отговорно поведение“, каза снощи министърът пред телевизия ЕрТеЕл (RTL)