Над 4500 задържани на протести в подкрепа на Навални в Русия

От щаба на Навални в последния момент смениха мястото на протеста в Москва, тъй районът около Лубянския площад, където се намира сградата на Федералната служба за сигурност предварително беше отцепен от полицията. Това предотврати струпването на хиляди хора на едно място, както бе при предишния протест на 23 януари там. Седем централни станции на метрото бяха затворени, променени бяха и маршрутите на наземния градски транспорт. Няколкостотин души се събираха около метростанциите „Сухаревская“ и „Красные ворота“, които също са в централната част на града. Други достигнаха до следствения арест „Матроска тишина“, където се намира Навални. 

По данни на московските власти в неразрешените протести участват около 300 души.

Във вторник съдът ще заседава по искането на Федералната служба за изпълнение на наказанията условната присъда на Алексей Навални от 2014 г. по делото „Ив Роше“ да бъде заменена с ефективна.

По-рано министерството на вътрешните работи предупреди, че участниците в незаконни масови мероприятия носят административна отговорност. Генералната прокуратура поиска да бъде блокиран достъпът до социалните мрежи, които публикуват информация за протеста. 

БТА

Няколко близки съратници на Навални бяха поставени под домашен арест. Те за заподозрени за това, че призивите им за участие в протестите на 23 януари са довели до нарушаване на противоепидемичните мерки. Тогава бяха задържани повече от 4 хиляди души в десетки градове на Русия. Образувани бяха 21 наказателни производства. 

Навални бе арестуван при завръщането си в Москва от Берлин на 17 януари т.г. Там той се възстановяваше след предполагаемо отравяне в родината си, за което германските власти твърдят, че е с вещество близко до „Новичок“.

Миналата неделя в десетки руски градове имаше протести в подкрепа на опозиционера.

Подобни акции имаше и в други държави, включително у нас.

Реакции:

Жозеп Борел

Върховният представител по външна политика Жозеп Борел написа в “Туитър“, че Русия трябва да се придържа към международните си ангажименти и определи действията на реда като диспропорционално използване на сила.