Д исплеят на лаптопа логично има важна роля в цялостното потребителско изживяване с дадено устройство. Той обаче е и един от най-уязвимите компоненти на лаптопа и лесно може да бъде повреден, включително ако се замърси много и не се почисти правилно.

Поддържането на чист дисплей ще се отрази и на качеството на картината и тя ще изглежда по-добре. Неправилното почистване също може да е пролем и да увреди дисплея.

Как пълноценно да използваме лаптоп като настолен PC

Някои лаптопи разполагат с допълнително покритие върху дисплея, което да предотвратява отблясъци и натрупването на отпечатъци от пръсти. Затова преди предприемането на каквито и да е действия по почистване на дисплей на лаптоп е добре да се провери в неговата документация дали има допълнително покритие или някакви съвети и изисквания от производителя за поддръжката на дисплея.

Microsoft планира много визуални промени за Windows

Във всички случаи не е добре да се използва твърде силен спиртен разтвор, отбелязва онлайн изданието TechRadar. Голямото количество спирт може да увреди защитното покритие, освен това ще се изпари по-бързо и може да не е достатъчно за качествено почистване.

Затова е по-добре да се използват по-разредени разтвори с вода. На пазара има и различни специални препарати за почистване на дисплеи, но отново изборът им трябва да е съобразен с евентуалните специфични изисквания на дадено устройство.

Windows 10 стъпка по-близо до края на паролите

Друг важен детайл – никога не трябва препаратът да се пръска или полива върху монитора. Вместо това трябва да се навлажни микрофибърна кърпа и чрез нея препаратът да се нанесе върху дисплея без да се натиска. Кърпата трябва да се поддържа влажна, но не напоена.

Процедурата по почистване трябва да се прави на изключен дисплей и никога, когато е загрят от работа или излагане на слънце. Самият препарат трябва да е със стайна температура.

При необходимост процедурата може да се повтори, а при прекомерно намокряне на дисплея, може да се подсуши внимателно със суха микрофибърна кърпа. Трябва да се внимава течността да не навлезе в ръбовете около дисплея и рамката му.

Няма конкретен график кога трябва да се почиства дисплеят. Това зависи от степента на замърсяване, която пък зависи от това колко се използва лаптопът и в каква среда. При спазване на изискванията на производителя, почистването може да се прави толкова често, колкото е наложително.

Windows 10 ще синхронизира и известията от Android

Недостигът на лаптопи може да продължи до 2022 г.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитно съдържание последвайте страницата ни в Instagram.