Индийски фермери започнаха гладна стачка

Индийски фермери, които участват вече повече от два месеца в протести срещу ново земеделско законодателство, започнаха еднодневна гладна стачка в опит да потвърдят мирния характер на движението си след седмици на сблъсъци с полицията, при които един човек загина и стотици бяха ранени, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс. Протестиращите заявиха, че остават гневни на премиера Нарендра Моди и неговото правителство. 

„Начинът, по който правителството разпространява съзнателни лъжи и насилие, е осъдителен“, се отбелязва в изявление на „Обединения фермерски фронт“ – коалиция на профсъюзите на земеделските производители.

Десетки хиляди фермери лагеруват в покрайнините на Делхи от ноември, като настояват за отмяна на законите, приети през септември, които според тях ще благоприятстват едрия агробизнес и корпорациите, ще лишат много фермери от доходи и ще пренебрегнат тези с малки парцели.

Премиерът Моди и съюзниците му твърдят, че законите са необходими за модернизиране на индийското земеделие. Многобройните кръгове от преговори между двете страни бяха неуспешни.