Екстремните спортове 24-31 януари 2020

На К2 нищо ново. Участниците в голямата експедиция на К2 продължават да чакат прозорец от време за атака на върха и това се очертава да е в първите дни на февруари. Пакистанецът Али Садпара получи уверение от институциите в родината си, че ще му бъде осигурена финансова подкрепа, за да завърши Хималайската корона. Садпара, синът му Саджид и исландецът Джон Снори направиха преди седмица неуспешен опит за атака, но силни ветрове ги спряха на 6800 м височина. Снори съобщава, че вече са възстановени щетите и той и партньорите му са отново готови да потеглят нагоре, когато времето го позволява.


Между празненствата след историческото първо зимно изкачване на К2 единият от 10-имата непалци, осъществили това, Нирмал Пурджа даде няколко интервюта, в които споделя подробности, отново поляризиращи страстите в социалните мрежи.

Пурджа и Мингма Джи

Попитан от изданието „Rock and Ice“ защо именно непалците успяха, Пурджа отговаря: 

“Защото сме най-добрите алпинисти в света”

Само елитът може да постигне успех тук – продължава непалецът и подчертава: “Не приемайте това като арогантно изявление… Но това е реалността”.

Бившият британски командос казва, че е бил готов за още по-кратко време да предприеме атаката на върха след пристигането си в Базовия лагер (пристигнаха на 26 декември, а изкачиха върха на 16 януари – бел.ред.), но не всички от екипа са били аклиматизирани достатъчно и някои шерпи са получили измръзвания, затова се наложило да почиват малко повече в Базовия лагер. Предприели са щурма директно от Лагер 3, без Лагер 4. Целият участък “Гърлото на бутилката” е бил в син лед. Колкото до допълнителния кислород, Пурджа казва, че не го е ползвал в нито един момент от експедицията, дори при фиксирането на парапетите, и споделя, че не е било приятно повдигането на този въпрос от някои медии веднага след изкачването.

Трима от десетимата непалци

По повод слуховете, че ще се включи в опита за зимно изкачване на Манаслу, където са Алекс Чикон и Симоне Моро, Пурджа заявява, че няма подобни намерения:

“Нека някой друг да направи това. Не е нужно аз да правя всичко”.

В интервю за италианските журналисти Алесандро Филипини и Лука Калви Нирмал Пурджа подчертава, че има доказателства за това, че не е използвал допълнителен кислород.


Какво се случва на Манаслу?

Появиха се предположения за подготвяно изцяло непалско зимно изкачване, по подобие на К2. Докато Пурджа отрича да има намерения да отиде на Манаслу, тази седмица стана ясно, че част от непалската група, с която той изкачи К2 (в Пакистан), ще се включи в опита за зимно изкачване на намиращия се в Непал осемхилядник. Два екипа има там в момента, като непалците ще се включат към шерпите Тенджи Шерпа и Виняк Джей Мала. Двамата имаха намерение да направят опит в алпийски стил, но им попречи голяма цепнатина на 6200 м, чието преминаване изисква използването на повече стълби. (Тенджи е партньорът на Ули Щек в опита му да направи цялостния траверс Еверест-Лхотце през 2017 г., когато швейцарецът загива при падане.)


Чикон и Моро

Заради цепнатината, другият екип на Манаслу търси нов вариант на маршрута, който да я заобиколи. Става дума за групата на Симоне Моро, Алекс Чикон, Иняки Алварез, Калден Шерпа, Чепал Шерпа и Намджа Шерпа. Досега те са стигнали най-високо до 6350 м и ротациите им продължават и в момента.

===

Търсенето на тялото на американеца Алекс Голдфарб приключи. Четирима пакистански алпинисти направиха всичко възможно да стигнат до него на шестхилядника Пасторе, но операцията им беше неуспешна. Тази седмица те развалиха Базовия лагер на Броуд пик, чието зимно изкаване беше цел за Голдфарб и унгарския му партньор Золтан Шланко, и заедно с Шланко потеглиха към Асколе и Скарду.

У нас:

Приятели и близки изпратиха фрирайд скиора Борислав Гарибов. 18-годишният състезател от Отбора на България по фрирайд загина при лавина в края на миналата седмица в Пирин, в един от Бъндеришките улеи.

Тези дни опасността от лавини е особено голяма, така че любителите на зимната планина трябва да бъдат много внимателни и да се информират добре, преди да потеглят нагоре.

===

Никола Калистрин и Ивона Михайлова победиха в две надпревари в ски-алпинизма, които се проведоха в края на миналата седмица на Витоша-  индивидуално състезание, част от „Витоша – зимен фест“, и държавното първенство в дисциплината “спринт”. Тази събота двамата участваха в скоростното изкачване от Световната купа по ски-алпинизъм, която се провежда във Вербие, Швейцария. Калистрин зае 51-о място, а Михайлова – 29-о. В неделя е стартът в дисциплината “индивидуално”.

Новините следете в рубриката „Екстремните спортове“.