Двама студенти в Турция са арестувани заради плакат, изобразяващ Мека заедно със знаме на ЛГБТ

Двама студенти бяха арестувани в Турция по обвинения в подстрекаване към омраза и обида на религиозните ценности заради плакат, който изобразява най-свещеното за мюсюлманите място заедно със знаме с цветовете на дъгата, което е използвано от ЛГБТ общността, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Студентите бяха арестувани късно снощи, след като висши държавни представители осъдиха плаката, представен на изложба на най-престижния турски университет „Боазичи“.

От седмици студенти и преподаватели организират протести там, след като президентът Реджеп Тайип Ердоган назначи за ректор Мелих Булу, който бе кандидат за депутат от управляващата партия през 2015 г. Протестиращите отхвърлят назначението като опит за ограничаване на академичната свобода и влязоха дори в сблъсъци с полицията.

Министърът на вътрешните работи Сюлейман Сойлу съобщи в Туитър, че „ЛГБТ извратеняци“ са били задържани за „непочтително отношение към великата Кааба“. Висши правителствени представители от консервативната управляваща партия също осъдиха плаката.

Тези реакции се появиха, след като университетският клуб за проучвания на исляма остро критикува плаката в социалните медии. В Туитър заваляха хаштагове, публично отхвърлящи плаката, ЛГБТ общността и университета „Боазичи“.

Директорът на Дирекцията по религиозни въпроси, който по-рано предизвика вълнения с изявлението, че хомосексуалността носи болести и бе защитен от президента Реджеп Тайип Ердоган, заяви, че ще предприеме съдебни действия.

Кааба – свещената постройка във вид на куб в двора на голямата джамия в град Мека, Саудитска Арабия, е най-свещеното за мюсюлманите място. На плаката вместо Кааба е изобразен базилиск – митологично същество между змия и жена от фолклора на Близкия изток, заедно със знамена на лесбийската, гей, бисексуалната и трансджендър общността.

Текст под плаката пояснява, че това е критика към традиционните роли на половете в обществото.
От валийството в Истанбул съобщиха, че първоначално са били задържани пет души, а полицията издирва още двама заподозрени. Един от задържаните е освободен, двама са поставени под домашен арест, а двама са изпратени в ареста в очакване на съдебен процес, информира АП.

Полицията е извършила обиски в клубовете по изящни изкуства и на ЛГБТ+общността в университета. В изявление на полицията се посочва, че са били намерени книги на поставена извън закона кюрдска група и знамена с цветовете на дъгата.

Мелих Булу – ректорът, срещу когото се организират протестите, заяви в Туитър, че атаката срещу ценностите на исляма е неприемлива и влиза в противоречие с ценностите на университета.

Студентската група „Солидарност“ посочи, че изложбата на над 300 произведения на изкуството е била отчасти протест срещу новия ректор и призна, че студенти мюсюлмани имат връзка с постерите.
„Всяко изкуство подлежи на критика. Но да изправиш произведение на изкуството пред съда е чисто и просто ограничаване на свободата на изразяване“, посочи студентската група в изявление. От там подчертаха важността на плурализма в университета и заявиха, че езикът на омразата срещу ЛГБТИ общността е неприемлив.
Университетската група на ЛГБТИ общността туитна, че подкрепя приятелите си и че отхвърля новия ректор, „който е взел на прицел собствените си студенти“.