Robinhood на Влад Тенев ограничи търговията с акции, за да защити клиентите си

Онлайн брокерът Robinhood, създаден от българина Влад Тенев, ограничи търговията с 13 Акциите, които бяха ограничени, нараснаха през последните дни, като дребните търговци се обединиха във форуми на Reddit като r/wallstreetbets, за да повишат цените на своите акции. Явлението вече носи огромни загуби за многобройни хедж фондове и привлече вниманието на регулаторите и Белия дом, предаде БГНЕС.

Ходът на Robinhood последва подобни замразявания, наложени от CharlesSchwab и TDAmeritrade в сряда. Извънредните обеми на търговия предизвикаха също смущения в услугите на няколко брокерски компании.

 акции на компании, сред които на най-големия търговец на видеоигри на дребно в САЩ GameStop.

Приложението Robinhood, което Влад създаде с партньора си Байджу Бат, е изключително популярно сред младите инвеститори.

“Трябваше да ограничим покупките на акции от 13 търговеца. Защото нашият главен приоритет е да направим платформата си надеждна, акциите в нея достъпни за свободна търговия, и да я направим стабилна”, обясни Тенев в интервю за Си Ен Ен.

Той припомни, че Robinhood стартира преди 5 години като приложение за търговия с акции без такси и комисионни, както и за мобилни инвестиции.

„Ние бяхме посредниците на индивидуални инвеститори и целта ни беше да помогнем на клиентите си, като ги направим по-силни и им дадем достъп до пазарите. Защото от дълго време пазарите са достъпни единствено за преуспяващите”, каза още Тенев, който е главен изпълнителен директор на компанията.

Robinhood ограничи на своята платформа търговията с GameStop, AMC, BlackBerry и други акции след рязкото им покачване, оставяйки потребителите си в невъзможност да купуват силно нестабилните акции. Сред компаниите, засегнати от ограниченията, са GameStop, AMC, BlackBerry, Bed Bath & Beyond, Express, Koss, Naked Brand и Nokia. Robinhood също вдигна изискванията за марж за определени сделки. Ходът дойде в четвъртък преди отварянето на пазарите.

„Ние непрекъснато наблюдаваме пазарите и правим промени, когато е необходимо“, се казва в съобщение на компанията.

Акциите, които бяха ограничени, нараснаха през последните дни, като дребните търговци се обединиха във форуми на Reddit като r/wallstreetbets, за да повишат цените на своите акции. Явлението вече носи огромни загуби за многобройни хедж фондове и привлече вниманието на регулаторите и Белия дом.

Ходът на Robinhood последва подобни замразявания, наложени от Charles Schwab и TD Ameritrade в сряда. Извънредните обеми на търговия предизвикаха също смущения в услугите на няколко брокерски компании.