Р асте броят на заразените с новия британски щам на коронавируса у нас. Според здравните власти 33 от пациентите са дали положителен резултат именно за тази разновидност на вируса, съобщи NOVA. Заради новите щамове Германия, Франция и Чехия наложиха строги ограничения за пътуване на граждани извън Европейския съюз.

Нови строги ограничения при пътуване в Европа

Експертите са категорични – одобрените до този момент ваксини са ефикасни срещу разновидностите на коронавируса. На този фон у нас броят на новите случаи у нас все още остава нисък – малко над 5 процента са положителните проби за последното денонощие. Имунизираните до момента са малко над 40 хиляди души у нас. В момента фокусът на изследванията е върху три мутации: британският вариант, южноафриканският и последният установен – бразилският.

Кунчев: Притеснява ме този щам на коронавируса

„Очаква се повишаване броят на случаите в Европа заради новия вариант на COVID-19 от Великобритания, това се отнася и за България“, каза в предаването „Офанзива с Любо Огнянов“ по NOVA NEWS проф. Нели Корсун,  директор на Националната референтна лаборатория. „Мерките помагат, ваксинацията също, но трета вълна е възможна“, допълни тя.

„Ваксинираните могат за кратко време да предават вируса, но самите те не се разболяват, защото имат защитни сили“, добави още експертът.

Кантарджиев: Новият щам на ковид-19 в България е 7 пъти по-заразен

„При въвеждане или отпадане на мерки здравните власти се ръководяят от международни стандарти, това важи и в България, училищата и моловете са с относително умерен риск, затова и бяха отпуснати мерките“, смята проф. Корсун.

„Текстилните маски не така ефективни, както медицинските, затова е по-добре да се носят именно те или с по-висока степен на ефективност“, убедена е тя.

Вижте още от разговора с проф. Корсун във видеото: