Т рима турски моряци, които бяха на борда на товарен кораб, отвлечен от пирати край западните брегове на Африка, се завърнаха днес в родината си и разказаха за ужаса, който са преживели по време на въоръженото нападение, съобщи ДПА.

Товарният кораб „Моцарт“ плавал под флага на Либерия от Лагос, Нигерия, към Кейптаун в Южна Африка, когато бил нападнат от пирати на 23 януари, на около 100 морски мили (185 км) северозападно от островната държава Сао Томе и Принсипи. 15 моряци са отвлечени, а моряк от Азербайджан е убит при нападението. Пиратите оставили на борда четвъртия капитан на кораба Фуркан Ярен, главния инженер Илхан Суха Татлъгюл и механика Бахадир Йешилалан. Ден по-късно тримата, които били леко ранени, вкарали кораба на док в Габон.

При нападението корабът дал пълен напред в опит да избяга на пиратите, разказа Татлъгюл пред журналисти на летището в Истанбул. „Те ни настигнаха с моторници 15 минути по-късно и започнаха да се качват на палубата със стълби. Ние се заключихме в убежището и чакахме помощ“, продължи капитан Ярен, описвайки шока на 19-членния екипаж от събитията.

„Беше като във филм на ужасите…те продължаваха да стрелят по вратата и да блъскат около 5-6 часа“, каза инженер Татлъгюл. След това нападателите срязали вратата с шлайфмашина и започнали да стрелят напосоки през дупката, допълни той. Тогава е загинал азербайджанският член на екипажа.

В последвалия хаос Татлъгюл успял да се скрие в тясно пространство, покрит с въжета, и нападателите не успели да го намерят. „Те продължиха да ме търсят известно време, след което отведоха нашите приятели“, разказа той.

Половин час по-късно Татлъгюл се върнал на палубата, където намерил останали още двама членове на екипажа и помогнал за насочването на кораба към безопасно място след безсънната нощ. Останалите 15 членове на екипажа били отвлечени.

Пиратите са се свързали в четвъртък с компанията, която осигурява техническото менажиране на кораба – „Боден денизджилик“. Петнайсетимата членове на екипажа са невредими и са заедно, съобщи представител на компанията пред ДПА. По думите на Татлъгюл пиратите искат откуп за турските членове на екипажа.

Пирати отвлякоха осем души от екипажа на гръцки танкер

Отвлеченият и освободен капитан е вече в България

Пирати нападнаха кораб с български моряци в Бенин