ЕС няма да проверява пратките с ваксини на границата между Република Ирландия и Северна Ирландия

Европейският съюз се отказа от плана си да подлага на проверки пратките с ваксини срещу Covid-19 на границата между Република Ирландия и Северна Ирландия.

Намерението на Брюксел предизвика остри реакции в Лондон, Дъблин и Белфаст.

Само 29 дни след влизането в сила на северноирландският протокол Брюксел възнамеряваше да се позове на чл.16 от него, който позволява Великобритания или Европейския съюз да предприемат едностранни действия, ако се появи неочакван отрицателен ефект от споразумението за Брекзит.

Ходът от европейска страна имаше за цел да предотврати използването на отворената граница между членката на блока Ирландия и Северна Ирландия, като заобиколен начин за доставки на ваксини, произведени в заводи в Европа, срещу Covid-19 във Великобритания.

Страните членки на Евросъюза изостават в сравнение с Израел, Великобритания и Съединените щати в масовата имунизация и се опитва да си осигури дози докато големите фармацевтични компании забавят доставките в блока поради производствени проблеми.

Ирландия не е била консултирана от Европейската комисия за намерението на Брюксел, което обедини лоялисти и републиканци в Северна Ирландия.

Те осъдиха идеята, а първият министър на Северна Ирландия Арлийн Фостър определи хода на Еврокомисията като „акт на враждебност.

“Този протокол, който трябваше да донесе мир и хармония в Северна Ирландия прави точно обратното. Той не работи и трябва да бъде подменен, защото в противен случаи ще има проблеми тук, в Северна Ирландия. Протоколът се основава на пълно неразбиране на споразумението от Белфаст. И сега изглежда, че Европейската комисия си мисли, че може да прави с него каквото си пожелае, докато поучаваха британското правителство че е закон“.

Европейският съюз се отказа от плановете си, касаещи северноирландския протокол, след разговор между британския премиер Борис Джонсън и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, в който Джонсън е изразил „сериозни притеснения за възможното въздействие“, което решението може да има. Министър-председателят на Република Ирландия Михал Мартин приветства решението:

„Като цяло мисля, че Европейската комисия постъпи добре и ефективно по отношение на снабдяването с ваксини. Има голям натиск върху Комисията от страните членки, от премиери. Защо? Защото хората са под напрежение. Неравностите по пътя бяха неизбежни“.

Въпреки отказа, Европейският съюз предупреди, че при опит за заобикаляне на правилата, касаещи ваксините, ще се обмисли използването на всички инструменти, които са на разположение.

Междувременно, главният преговарящ от страна на Брюксел за Брекзит Мишел Барние заяви днес в интервю за вестник „Таймс“, че Европейският съюз трябва да отстъпи от разрастващия се спор за ваксините. По думите му кризата трябва да се посрещне с отговорност, вместо с високомерие и нездрава конкуренция.