П ремиерът Бойко Борисов, придружаван от министрите на регионалното развитие и на екологията, инспектира работата по срутището в Искърското дефиле.

Свлачище блокира пътя през Искърското дефиле

„Всеки може да види в какво състояние са скалите, да видят работещите горе и в какви условия работят“, посочи Борисов по време на инспекцията, показана във Facebook. 

„Единственият шанс да се предотврати подобно нещо, е да отрежем с 45 градуса наклон. Това са милиарди и още по-лошото е, че след това ще тръгнат свлачища. Затова – мрежи, вместо два три пъти да минават по трасето да чистят камъните“, каза Борисов.

По думите му нощно време не разрешава да се работи заради безопасността на хората. 

„Важното е бързо да стане готово, но при всички мерки за безопасност“, подчерта премиерът.

Опасно свлачище по пътя към Банско, пътят е подкопан

„Заделяме десетки милиони за ремонти по старите трасета и за срутища, може би над 10 млн. лв. ще отидат за свлачища. За съжаление, такава е природата в България“, oтбеляза още министър-председателят.

„В понеделник най-вероятно министър Христо Терзийски ще свика междуведомствената комисия по бедствия и аварии, защото има подобно свлачище над Благоевград. За него ще са необходими около 4-5 млн. Може би има и още 5-6 подобни належи. В сряда ще издадем постановление и веднага ще дадем на кметовете да работят. Може би над 10 млн. лв. ще отидат за ремонти и срутища. Трябват мрежи, чистене“, коментира още той.

Премиерът Борисов каза още, че по пътя за Рилския манастир ще има т.нар. тунелна шапка, за да може да се реши проблемът с падащи скали от срутището там.

„Намираме се в ситуация на война, където пътят е бомбардиран“

Свлачище събори къща в Смолян, 11 души пострадаха

„Вече искам специално, особено за алпинистите, да има по няколко инструктажа на ден“, каза Борисов.

„Виждате каква е природата. Трябва се строи и да се оправя максимално бързо. Има обходен път. Надявам се до сряда да стане готов. Вече искам специално, особено за алпинистите, да има по няколко инструктажа на ден. Много е опасно. Всеки, който е добронамерен, може да види в какво състояние са скалите. Може да видят горе момчетата къде работят и в какви условия. Лесно се приказва“, каза още Бойко Борисов.