Шефът на "АстраЗенека": 3 млн. ваксини тръгват към ЕС до дни



Решили сме много от проблемите с производството и капацитетът му трябва значително да се подобри през следващите месеци



„Нашата цел е да ваксинираме възможно най-много хора в Европа. 3 млн. ваксини тръгват към държавите от ЕС до няколко дни.“ Това заяви главният изпълнителен директор на „АстраЗенека“ Паскал Сорио на специална пресконференция.

Само часове по-рано Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) одобри употребата на ваксината „АстраЗенека“ срещу COVID-19 в целия блок. Клиничните изпитвания показват, че ваксината „е безопасна и ефективна за предотвратяване на COVID-19 при хора на възраст над 18 години“, обяви агенцията.

„Работим денонощно, за да решим проблемите с доставките. Важно е да се разбере, че процесът е много сложен. Организирането на подобни вериги обикновено продължава поне година, а сега имаме едва месеци. Има много стъпки в процеса. Трябва да бъде обучен персонал. Вече сме решили много от проблемите с производството и капацитетът му трябва значително да се подобри през следващите месеци“, обясни Паскал Сорио.

Шефът на британско-шведската фармацевтична компания уточни, че когато бъдат доставени 200 млн. ваксини, това не означава, че с тях ще бъдат ваксинирани 100 млн. души, както повечето хора биха сметнали.
„С 200 млн дози наистина може да бъдат ваксинирани 200 млн. души, защото втората доза може да се сложи чак след 3 месеца. Изследванията показват, че дори 1 доза осигурява много добра защита и това позволява бързо да се увеличи броят на ваксинираните лица“, каза Сорио.

„Важното е, това което постигнахме – имаме ваксина само за година. Това е нещо, което доскоро мислехме за невъзможно. Сега обаче хората го приемат за даденост и не оценяват колко сложен е процесът. Не само имаме ваксина, но осигурихме и капацитет за доставка на огромни количества на месечна база“, заяви шефът на „АстраЗенека“ по повод разногласията с ЕС за доставките от последната седмица.

Изпълнителният вицепрезидент на „АстраЗенека“ Мене Пангалос съобщи, че още през февруари се очакват резултати от изпитванията на ваксината и в САЩ. „Готови сме да започнем доставките в САЩ, веднага след като ваксината бъде одобрена от американския регулатор. Имаме много данни, а сега ще получим още повече, с които ще можем да проследим влиянието на ваксината върху различните хора и как се отразява на натиска върху здравната система“, каза Пангалос.

Това е фантастичен момент, заяви професор Андрю Полард, директор на Оксфордската група, работила по ваксината. По думите му съвсем скоро се очаква да бъдат публикувани още данни колко ефективна е ваксината върху новите варианти на коронавируса.

„Нужна беше около 1 година работа, за да стигем до тук. Добрата новина е, че ако трябва да направим нови ваксини в бъдеще, то това ще става само за месеци, а не както досега да отнема години наред. Това ще ни помогне и за бъдещи заплахи от нови непознати варианти на този или на друг вирус“, каза Полард.

Професорът подчерта, че всички данни до момента сочат, че препаратът дава еднакъв имунен отговор както при младите хора, така и при по-възрастните. По думите му няма никаква причина за притеснение, че препаратът действа по-различно при хората над 65 г.

„По време на изпитванията разполагаме с ограничен брой хора, които да наблюдаваме. Веднъж щом излезем в истинския свят, ще имаме огромно количество данни“, добави ръководителят на разработчиците от страна на университета Оксфорд.