Успешна трансплантация на две ръце е извършена в ШвецияБолница в Гьотеборг съобщи, че в нея е извършена успешна двойна трансплантация на ръце, предаде ДПА.

Операцията е продължила 18 часа в университетската болница Салгренска.Пациентът е загубил двете си ръце след тежка инфекция преди няколко години. Изписан е от болницата четири седмици след операцията, предава БТА. 

Информация за донора не беше разкрита.

„Операцията премина добре. Персоналът, който се грижеше за мен в болницата, беше фантастичен. Усещането да имам две ръце, които мога да движа, е чудесно!“ – заяви анонимно пациентът.

Няколко болнични отделения са си сътрудничели тясно преди, по време и след операцията.

„Голямото предизвикателство беше да се координира работата на повече от 15 хирурзи, медицински сестри, анестезиолози, които извършиха операцията – заяви хирургът Паоло Сасу. – Това беше необходимо за свързването на кости, кръвоносни съдове , сухожилия и нерви, така че ръцете да могат да се движат възможно най-добре“.

Пациентът е можел да движи и десетте пръста на трансплантираните ръце още в деня след операцията. Предстои му още дълга рехабилитация, но е доволен да си върне „нормален и по-независим живот“.

„Още е необходима голяма бдителност, защото имунопотискащите лекарства, които трябва да приема пациентът, увеличават риска от инфекция и други усложнения“ – каза Андерс Нилсон, един от хирурзите в опериращия екип.