Размириците в Ливан продължават

Разгневени тълпи се събраха в четвъртък пред резиденциите на влиятелни политици в ливанския град Триполи, подпалиха кофи за боклук и изпотрошиха камери за наблюдение, на четвъртия ден от демонстрациите срещу мерките против коронавирусната пандемия, пише Дилън Колинс от „Франс прес“, цитиран от БТА.

В края на деня

демонстрантите хвърлиха коктейли „Молотов“

в офисите на градската управа и това предизвика бурен пожар, съобщи националната осведомителна агенция.

„Искаме да опожарим сградата им, както те изгориха сърцата ни“, заяви пред АФП Омар Кархани, баща на шест деца. „Те посрамиха нашия град“, добави 42-годишният безработен, говорейки за политическото ръководство.

В очите на демонстрантите повтарящите се карантини, особено влязлата в сила на 14 януари, една от най-строгите в света, са нанесли последния удар на страната, навлязла в най-тежката си икономическа криза от края на гражданската война (1975-1990 г.), изострена допълнително от пандемията и пратила цели сегменти от населението под прага на бедността.

Триполи – вторият град в Ливан и един от най-бедните в страната,

от понеделник е и арена на жестоки нощни сблъсъци между силите за сигурност и демонстранти, измъчени от санитарните ограничения и неспирно задълбочаващата се икономическа криза.

Над половината жители на големия северен град живеят под прага на бедността и през октомври 2019 г. той бе сред центровете на залялото страната безпрецедентно протестно движение срещу политическата класа, обвинявана в корупция и некомпетентност.

„Само да посмее някой политик да излезе на улицата в Триполи!“, подхвърля предизвикателно Кархани, застанал сред още стотина демонстранти пред къщата на местен политик.

След продължили

три вечери жестоки сблъсъци,

при които един човек загина и над 300 бяха ранени, в четвъртък стотина души отново крачеха из града, спирайки последователно пред резиденциите на различни местни политически лидери и се опитваха да влязат в тях, но бяха възпрепятствани от войската.

Протестиращите замеряха с камъни камерите за наблюдение в района и разбиха някои от тях.

Демонстрантите, повечето с качулки, бяха следвани по петите от военни коли.

За да им препречат пътя, протестиращи обърнаха кофи с боклук на пътното платно, видя оператор от АФП.

Обграден от плътна тълпа, скупчена пред къщата на депутата Файсал Караме, Аднан Абдала се нахвърли с жлъчна реч срещу ръководителите родом от този град, някои от които се сочат в класации сред милиардерите на планетата.

„Вземаме на прицел жилищата на политиците,

защото те носят отговорност за днешното положение в Ливан“, заяви той.

„Управляват ни все същите хора от 30 години насам. Те съсипаха бъдещето на нашите деца и доведоха страната ни до разруха“, добави Абдала.

Пред дома на Самир ал Джиср, друг депутат от Триполи и бивш министър на правосъдието, демонстранти предизвикаха пожар, който бързо бе загасен от силите на реда.

„Защо ги защитавате?“ – викаха демонстрантите към бойците от силите за сигурност и военните, изпратени за подкрепление.

В снощните сблъсъци между демонстранти и сили за сигурност са

ранени най-малко 102 души,

петима от които са в болници, съобщи в „Туитър “ ливанският Червен кръст.

Аднан ал Хаким, 19-годишен демонстрант, куца, когато ходи; лицето му е омотано с превръзка, пропита с кръв.

Той твърди, че в сряда е бил улучен с гумен куршум в крака и са го удряли с палки по лицето.

Решимостта му обаче е непреклонна, уверява младежът.

„Трябва да излезем на улиците, за да си искаме правата“, казва демонстрантът пред АФП.

„Принуждават ни да живеем в унижение“, но „вече не можем да търпим това“, добавя той.