Проф. Балтов: При над 1500 заразени на ден мерките отново ще се затегнат (Обновена)От понеделник започваме втора фаза на ваксинация в София. Фазите не се затварят – ако някой е пропуснал своята фаза, може да се запише в следващите. Това заяви директорът на “Пирогов“ проф. Асен Балтов в „Още от деня“ по БНТ.

Хората постепенно виждат, че няма нищо страшно в това да се ваксинираш, допълни той.Одобрението на оксфордската ваксина означава, че ще имаме голямо портфолио от ваксини. Тази ваксина може да се съхранява при нормална температура. За хората над 65 г. – ако има ограничения, това ще е, защото се чака една голяма разработка от САЩ, каза още проф. Балтов.

По думите му ако броят на заразените е над 1500 на ден, мерките отново ще се затегнат.

Според проф. Балтов ресторантите трябва да останат затворени до края на февруари. „Аз не знам за ресторант, който да спазва мерките“, каза проф. Балтов.

Няма вакуум в доставката на ваксини, защото буквално този месец ще бъдем заляти буквално от 100 000 ваксини от „Модерна“ и „Рфайзер/Байонтех“, следващия месец – още 100 000, каза още проф. Асен Балтов.

„Това значи, че ние ще можем реално да изпълняваме както втора фаза, която вече започна в някои области, в София започва в понеделник, трета фаза буквално ще тръгне не по-късно от 15 дена след втората фаза, защото виждаме, че колебаещите се са все още не малко“, отбеляза проф. Балтов.

Учителите и преподавателите, които желаят да се ваксинират, са 25-30%, изчакват да видят какво ще се случи. Ако някой е пропуснал втората фаза, може след месец да получи ваксината, ако реши да се ваксинира, няма да му бъде отказано, поясни лекарят.

Има промени във фазите, от днес вече в трета фаза влизат и членовете на избирателните комисии – около 80 000 души.

Не съм съгласен, че в другите страни в Европа са в пъти по-напред във ваксинирането, заяви директорът на „Пирогов“ и посочи, че в много от тях са се оплакали, че не могат да направят втората доза, като даде пример с Румъния, в която 117 000 души няма да могат да я получат навреме. Периодът за „Пфайзер“ е 21 дни, а за „Модерна“ – 28 дни.

„Израел е нещо съвсем различно, защото те имат договорка с „Байонтех/Пфайзер“, че ще бъдат едва ли не като тяхното клинично проучване за масова ваксинация. Излязоха вече първите данни, които са изключително добри. От 135 000 ваксинирани с две дози само при 31 случая е имало заболяване с леки симптоми на домашно лечение, всички други саа имали един добър имунитет“, обясни проф. Балтов.

Директорът на „Пирогов“ заяви, че няма да има проблем с ваксинирането при личните лекари, за ден могат да се ваксинират 10-15 души в рамките на два часа.

Ако бъдат одобрени седемте производители, до края на годината ще дойдат 18 млн. броя ваксини.

„В „Пирогов“ са ваксинирани 520 колеги, преболедували са около 550, още около 500 са боледували безсимптомно. Установихме в рамките на един месец, че около 70% от персонала на „Пирогов“ е придобил имунитет – с ваксина или преболедувал“, подчерта проф. Балтов.