Ф ренското правосъдие потвърди днес на апелативна инстанция доживотен затвор за български гражданин, осъден за убийството на 70-годишен мъж през 2013 г. в Отън в централната източна част на страната и за опит за убийство и за изнасилване на неговата над 60-годишна съпруга, предаде Франс прес.

От присъдата 22 години ще бъдат излежавани при строг тъмничен режим. На българския гражданин се налага и пълна забрана за достъп до френската територия.

Присъдата на подсъдимия българин беше произнесена на по-долна инстанция на 7 февруари миналата година, след което защитата му обжалва и така се стигна до днешното съдебно решение.

Българският гражданин е бил дървар на сезонна работа и е пребивавал три месеца в района, където е било извършено престъплението. В родината си той е бил осъждан.

Сега излежава в български затвор присъда за сексуално посегателство над непълнолетна. Беше изведен от българския затвор, за да присъства на процеса срещу него във френския град Дижон.

Българинът бе признат за виновен, че в нощта на 4 срещу 5 октомври 2013 г. е проникнал в дома на пенсионер на 74 години и го убил в съня му с удар по главата. После изнасилил жена му, която била на 63 години и я ударил също по главата. 

Защитата на българския гражданин каза, че обвинението срещу него е лишено от доказателства, че няма никакви ДНК следи, нито отпечатъци на българина в жилището на жертвите.

Елементът, който потвърждавал вината на българина, били носна кърпичка и влажна кърпичка с неговия генетичен профил, но открити на неколкостотин метра от местопрестъплението. За сметка на това ДНК следа и неизвестен отпечатък са били открити в къщата на жертвите, подчерта адвокатът на българина Жюлиен Дюкеноа.

Той предупреди съдебните заседатели от риск от съдебна грешка. Самият български гражданин заяви, че няма нищо общо с този случай.

Прокуратурата обаче акцентира по време на делото върху „криминологичната опасност“ на българина и предупреди, че нищо не го спира, както и че животът му е бил белязан от прояви на насилие и на престъпни сексуални пориви.

Екстрадират в Испания българин, заловен с наркотици за 1 405 440 евро