Р ешение на ЦИК за имената на коалициите, които ще се регистрират за изборите, предизвика остро недоволство. Оказва се, че текстът му се разбира двусмислено и формациите не са сигурни дали ще могат да се регистрират с избраните от тях названия. Лидерът на „Изправи се.БГ” Мая Манолова дори поиска оставката на председателя на Централната избирателна комисия, информира NOVA.

Решението на ЦИК е от 27 януари и е прието с почти пълно мнозинство. То гласи, че „наименованието на коалицията може да съдържа само наименованието на една или няколко от партиите в състава на коалицията”.  

След острото недоволство, Централната избирателна комисия измени Решение номер 1961-НС от 27.01.2021

относно регистрация на партии и коалиции в ЦИК за участие в изборите за народни представители на 4 април 2021 г., предаде БТА.

В раздел II, т. 4, втори абзац „Наименованието на коалицията може да съдържа само наименованието на една или няколко от партиите в състава на коалицията.“ се отменя, посочват от ЦИК.

Решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд чрез Централната избирателна комисия в тридневен срок от обявяването му.

Заради решението на ЦИК от 27 януари Мая Манолова поиска и оставки:

„Искаме оставката на председателя на ЦИК заради това незаконно и нахално решение на Централната избирателна комисия, с което тежко се нарушава и на практика се пренаписва изборния кодекс”, заяви Мая Манолова.

„Решението се отнася до имената на коалициите, които могат да участват в изборите и според него „Изправи се.БГ” и „Отровното трио” не могат да бъдат вписани в бюлетините за предстоящите избори. Ако искаме да участваме, трябва да вземем името на някоя партия”, обясни Манолова.

От „Демократична България” определиха текста по-скоро като неясен.

„Продължавам да се надявам, че става дума за обикновена мърлящина, която ще бъде бързо коригирана. Но ако не бъде бързо коригирана, тогава мисля, че става дума за атентат срещу възможността коалиционни формации да се явяват на избори”, коментира Христо Иванов.

Според говорителя на ЦИК Димитър Димитров дали текстът създава неравнопоставеност, може да реши само съдът.

„В общи линии, ако се тълкува ограничително, би трябвало всяка от коалициите да избере име на партията, с която ще се регистрира. Разбира се, като обозначи, че това е коалиция”, обясни Димитър Димитров.

И двете формации вече са изпратили жалби до Върховния административен съд.