„Нова Демокрация“ запазва солидната си преднина пред СИРИЗА

Управляващата „Нова Демокрация“ все още има двуцифрена преднина пред СИРИЗА, показа проучване на общественото мнение, публикувано от Pulse в четвъртък. Тя даде на дясноцентристката партия рейтинг на одобрение от 39%, срещу 23% за лявата опозиция, въпреки че и двете партии отстъпиха с един процент в сравнение с анкетата на Pulse от 12-16 декември, пише Kathimerini.

Лявоцентристкото „Движение за промяна“ (КИНАЛ) и Гръцката комунистическа партия (ККЕ) спечелиха по половин точка, с рейтинги за одобрение съответно 7,5% и 6,5%, докато дясната националистическа „Гръцко решение“ и крайнолявата МеРА25 останаха на 4,5% и 3 %.

Анкетата на Pulse беше проведена по телефона на 25-27 януари и фокусът й беше върху здравната криза, като 58% от анкетираните изразиха загриженост относно новия вариант на коронавирус, а 39% заявиха, че по-нататъшното облекчаване на ограниченията е „малко вероятно“ или „невероятно“ в скоро време.

Проучването също показа интересна промяна по отношение на ваксинациите, като 74% заявиха, че „определено“ или „вероятно“ ще получат инжекция, срещу 67% месец по-рано. Що се отнася до гръцко-турските връзки, само 17% вярват, че скорошните проучвателни контакти ще помогнат за подобряване на отношенията, докато 59% казват, че изборът на Джо Байдън за президент на САЩ ще бъде положителен за Гърция спрямо Турция.